Vraag een gratis offerte

Tricks & Tips

Lenteschoonmaak: zo pak je de gevel en de ramen aan

clock min. reading time

Daar is de lente, daar is de zon! Traditioneel houden heel wat mensen in deze tijd van het jaar een grote lenteschoonmaak. Heb je ramen en gevelbekleding in pvc? Dan heb je goed gekozen, want die vergen heel weinig onderhoud. Met onze tips wordt het helemaal kinderspel.

Pvc: weinig onderhoud nodig

Pvc staat erom bekend dat het vuil weert. In tegenstelling tot ander materiaal zoals hout, moet je er dus nauwelijks naar omkijken. Een tweetal keer per jaar je ramen reinigen volstaat ruimschoots. De lenteschoonmaak vormt hiervoor de ideale gelegenheid. In één moeite door kun je dan ook je gevelbekleding een beurt geven.

Pvc reinigen

Ramen en gevelbekleding in pvc reinig je het best met lauw water of met een sopje op basis van een mild reinigingsmiddel. Let erop dat je zeker geen agressieve schoonmaakproducten gebruikt. Pvc is namelijk slecht bestand tegen sterke oplosmiddelen en oxiderende zuren. Vergeet niet om alles goed na te spoelen met zuiver water.
Droog reinigen lijkt misschien een goed idee, maar dat is het niet. Pvc is namelijk tamelijk krasgevoelig en met een droge doek vergroot je de kans op krassen. Om dezelfde reden kies je beter voor een spons of zachte doek bij het nat reinigen.

Vermijd strepen

Als je je ramen een onderhoudsbeurt geeft, beperk je je natuurlijk niet tot de pvc-profielen. Ook het glas zelf wil je graag proper maken. Strepen vermijden lijkt daarbij de grootste uitdaging, maar eigenlijk is dat helemaal niet zo moeilijk. De oplossing? Pel een ui en voeg die toe aan het water of het sopje waarmee je de ramen gaat lappen. Dat klinkt misschien raar, maar het resultaat zal je niet teleurstellen.
Geen ui bij de hand? Ook met een scheutje azijn, citroensap of glansmiddel voor de afwasmachine bereik je hetzelfde resultaat.

Lenteschoonmaak

Blijft de vraag waarom het begin van de lente het ideale moment is om je ramen en je gevel te reinigen. Het antwoord is simpel: op dat moment schijnt de zon nog niet té fel. Bij te warm weer droogt alles namelijk heel snel op en heb je meer kans op strepen.

Laat je inspireren met onze ramen- & deurenconfigurator