Vraag een gratis offerte

Ramen

Superisolerende ramen maken je passiefwoning compleet

clock min. reading time

In een passiefwoning – waar geen energie verspild wordt – zijn superisolerende ramen onontbeerlijk. Maar ook wanneer je niet in zo’n hoogtechnologisch eco-huis woont, is isolatie een belangrijk aandachtspunt. We zetten alles op een rijtje wat je moet weten over extra isolerende beglazing en raamprofielen.

Comfortabel en zuinig wonen in een passiefwoning

Een passiefwoning of passiefhuis is een woning die tijdens het grootste deel van het jaar op kamertemperatuur (20 °C) blijft, zonder gebruik te maken van een klassiek verwarmingssysteem. Enkel bij uitzonderlijke weersomstandigheden heb je in zo’n huis een actieve warmtebron nodig.
Concreet betekent dit dat de totale energievraag voor een passiefwoning niet groter mag zijn dan 15 kWh/m² per jaar. Om dat te bereiken moet je kiezen voor:

  • ultieme isolatie
  • luchtdichte afsluiting van de volledige woning
  • mechanische ventilatie
  • zuinige verwarming, met warmteterugwinning en gebruik van hernieuwbare energie

Laat je inspireren met onze ramen- & deurenconfigurator

Superisolerende ramen

In een passiefhuis is superisolerend glas een absolute must. Dit soort glas wordt ook hoogrendementsglas of HR++ glas genoemd. Het gaat om ramen met dubbele beglazing waarbij de binnenste ruit aan de afgesloten kant voorzien is van een doorzichtige, metalen folie. Deze folie laat de zonnewarmte binnen en houdt tegelijk de binnenwarmte in het huis.
Bij superisolerende ramen is de spouw gevuld met een edelgas, zoals argon. Dat isoleert namelijk beter dan gewone lucht.
Wil je echt het neusje van de zalm, dan kun je ook kiezen voor driedubbel glas of HR+++ glas. Dat biedt een nóg betere isolatie.

Hoeveel kan jij besparen met ramen in PVC?

Ramen die warmteverliezen geen schijn van kans geven

Om de isolatie van je ramen te maximaliseren is niet alleen de beglazing cruciaal, ook de raamprofielen zelf spelen een belangrijke rol. Je moet daarbij vooral letten op de U-waarde of de warmtedoorgangscoëfficiënt. Dat is een waarde, uitgedrukt W/m²K, die aangeeft hoe goed of hoe slecht je ramen isoleren.
Wil je een passiefhuis, dan zijn superisolerende ramen die warmteverlies onmogelijk maken een absolute must. Maar ook in andere vormen van energiezuinige woningen, zoals een BEN-woning, zijn ze cruciaal. Sowieso zijn superisolerende ramen een nuttige investering: door warmteverliezen te vermijden bespaar je namelijk flink op je energiefactuur.

Vind een verdeler