Vraag een gratis offerte

Ramen

De U-waarde van je ramen berekenen: zo doe je dat!

clock min. reading time

Isolerende ramen bieden je maximaal comfort. De akoestische isolatie zorgt ervoor dat lawaaihinder geen kans krijgt, de thermische isolatie houdt de warmte binnen en de koude buiten. Een lagere energiefactuur is het onmiddellijke gevolg. Dankzij de Uw-waarde weet je perfect in welke mate je raam op het vlak van isolatie presteert. Via de Uf- en  Ug-waarde wordt dit berekend. Wat beide parameters exact betekenen en hoe dit precies in zijn werk gaat, lees je hieronder!

Het warmtedoorgangscoëfficiënt

Gemiddeld ontsnapt tot 15% van de warmte in huizen via de ramen. Investeren in goed isolerende ramen is dus absoluut een must. Je moet daarbij vooral de U-waarde of het ‘warmtedoorgangscoëfficiënt’ in de gaten houden. Die waarde, uitgedrukt in W/m²K, wordt bepaald door de oppervlakte van de profielen, de oppervlakte van het glas, de lengte van de glasafstandshouder en hun thermische prestaties.

Hoe interpreteren? Het coëfficiënt geeft aan hoeveel warmte (in Watt of ‘W’) door een materiaal gaat over een tijd van 1 seconde en per m². Een hoge U-waarde betekent een hoger warmteverlies, een lagere U-waarde betekent dat je raam- en deurprofielen goed isoleren.

De drie domeinen van Uw

Het warmtedoorgangscoëfficiënt bestaat uit drie domeinen: Uf (de U-waarde van het raamprofiel (frame)), Ug (de U-waarde van het glas) en de totale Uw-waarde (globale U-waarde van het glas en raamprofiel (window)). Onthoud hierbij vooral dat zowel het profiel als de beglazing een belangrijke rol speelt bij de isolatieprestaties van je ramen. Kunststof heeft alvast een isolerende kracht om ú tegen te zeggen. Zowel aluminium als staal isoleert minder goed.

Kiezen voor Deceuninck raamprofielen

Je merkt het al: de rol van degelijke en goed isolerende raamprofielen mag niet worden onderschat. Ze zijn doorslaggevend voor de energie-efficiëntie van je woning. Wie zeker de normen wil halen, is bij Deceuninck in elk geval aan het juiste adres. Onze pvc ramen en deuren Elegant of aluminium ramen en deuren Decalu behalen goede isolatieprestaties en zijn uiteraard onderhoudsvriendelijk, inbraakwerend met focus op design.

Maar dé kers op de taart zijn ongetwijfeld de Elegant ThermoFibra Infinity ramen, met een Uw-waarde tot 0.65 W/m²K. Dat is onder meer te danken aan de unieke ThermoFibra-technologie waarbij een thermische versterking geïntegreerd wordt in het vast kaderprofiel. De thermische versterking bestaat enerzijds uit staaldraad en anderzijds uit PVC hardschuim waarvan de kern gerecycleerd materiaal bevat.  Het opendraaiend vleugelprofiel telt 6 kamers. Hier wordt gebruik gemaakt van continue structurele glasvezels die onmiddellijk mee in het profiel geëxtrudeerd worden.

Bereken gerust zelf je besparing met onze handige energiecalculator. Of configureer je droomramen via onze ramen- en deurenconfigurator: Winspirator.

Helemaal overtuigd? Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze Partners! Meer informatie nodig? Vraag een gratis brochure aan!