Vraag een gratis offerte

Ramen

Wat met de beglazing in een BEN-woning?

clock min. reading time

Sinds 2021 is er geen ontsnappen meer aan: elke nieuwbouwwoning moet vanaf nu Bijna-EnergieNeutraal (BEN) zijn. Maar uiteraard loont het vandaag al om te investeren in energiezuinige renovaties. Meerdere facetten van je woning spelen daarbij een rol. Denk maar aan de muurisolatie en het buitenschrijnwerk. En minstens even belangrijk in een BEN-woning is de beglazing, waar we in dit artikel op inzoomen. Ontdek hier met welk type beglazing je je woning klaarstoomt voor vandaag!

Aan welke normen moet een BEN-woning voldoen?

Voor een maximale energiezuinigheid van je woning moet elk onderdeel van je raam hoogisolerend zijn. Van het profiel tot de beglazing en de verbinding tussen raam en metselwerk. In een BEN-woning mag de Ug-waarde (een indicator voor warmteverlies) niet hoger zijn dan 1,1 W/m². Volgende glaskeuzes zijn daarbij bepalend:

  • Het aantal glasplaten (enkel, dubbel of drievoudig).
  • De aard van de spouwvulling tussen de glasplaten: lucht of een edelgas, meestal argon (isoleert beter dan lucht).
  • De aanwezigheid van coatings (warmtereflecterende laagjes) op de binnenzijde van de glasbladen.

Waarom hoogrendementsbeglazing?

ls je onder de vereiste Ug-waarde van 1,1 W/m² wil blijven, is hoogrendementsbeglazing een must:

  • Dubbele hoogrendementsbeglazing: Ug-waarde van 1,0 W/m²K
  • Drievoudige hoogrendementsbeglazing: Ug-waarde van 0,5 W/m²K.

Om het energieverlies in een BEN-woning zo laag mogelijk te houden, zijn daarnaast nog een aantal andere factoren van tel, zoals de oriëntatie van de vensters en een efficiënte zonwering. Het komt er namelijk op aan om niet alleen stookkosten tot het absolute minimum te beperken, maar ook de energie voor koeling en ventilatie.

 

Droom je van een op-en-top isolerende én stijlvolle BEN-woning? Dan zijn ook de raam- en deurprofielen cruciaal. Net als de gevelbekleding, die het best 100% complementair is met je muurisolatie. Bij Deceuninck ben je alvast aan het juiste adres. Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers!

Laat je inspireren met onze ramen- & deurenconfigurator