Vraag een gratis offerte

Premies

Welk btw tarief heb je bij renovatie van woningen?

clock min. reading time

Verlaagd btw-tarief voor innovatiewerken

Wie renovatie- en/of herstellingswerken aan zijn privéwoning laat uitvoeren, kan genieten van een verlaagd btw-tarief van 6% (in plaats van 21%). Om deze fiscaal gunstige maatregel te kunnen toepassen, moeten wel een aantal voorwaarden vervuld zijn:

  • De woning wordt uitsluitend gebruikt als privéwoning (of slechts een bijkomstig gedeelte ervan dient om je beroep uit te oefenen).
  • De woning is minstens tien jaar oud of werd minstens tien jaar geleden voor het eerst in gebruik genomen.
  • De werken worden rechtstreeks aan de eindgebruiker (eigenaar of huurder) gefactureerd.
  • De renovatiewerken hebben betrekking op de woning zelf.

Woning tussen 5 en 10 jaar oud? 21% btw!

Het verlaagde btw-tarief van 6% geldt alleen nog voor renovatiewerken of verbouwingen aan woningen van minstens tien jaar oud. Voor woningen tussen vijf en tien jaar oud stijgt het btw-tarief naar 21%. Woningen jonger dan vijf jaar blijven automatisch onder de 21%-norm vallen. Om te bepalen of de ouderdomsvereiste van vijf dan wel tien jaar van toepassing is, moet rekening worden gehouden met het belastbaar feit en met de andere oorzaken van de opeisbaarheid van belastingen. Ontdek meer over het btw-tarief van 6% bij renovatie van woningen.

Start tijdig met renoveren!

Heb je renovatie- of verbouwingsplannen en is je woning is juist 10 jaar oud? Dan is het belangrijk om nog dit jaar de werken te laten uitvoeren. Zo kan je nog tijdig profiteren van het verlaagde btw-tarief en veel geld uitsparen.

Worden slopen en wederopbouw beschouwd als renovatie?

Indien je een oude woning wenst te slopen voor wederopbouw, gelden er andere btw regels. Een heropbouw wordt niet gezien als renovatie, maar als nieuwbouw woning. Dus geldt hier in principe het btw-tarief van 21%.  Toch zitten hier nog verschillende voorwaarden om toch een verlaagd btw tarief van 6% te ontvangen :

  • Het verlaagd tarief van 6% geldt bij heropbouw in een aantal steden, als de wederopbouw in één handeling gebeurt. Deze woning mag enkel als privé gebruikt worden en geldt enkel voor volgende steden: Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas.
  • Bouw je niet een nieuwe woning na sloping in één van deze steden? Niet getreurd, want misschien maak jij ook kans op 6%. Het verlaagd BTW tarief naar 6% is namelijk uitgebreid tot Belgisch grondgebied. Dit betekent dus dat je van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022 aan 6% kan heropbouwen. Je komt in aamerking als je bewoonbaar oppervlakte maximum 200m² bedraagt en gedurende 5 jaar bezit bent van de (gesloopte) woning.

Kom je niet in aanmerking voor sloop- en wederopbouw aan 6%? Dan kan je steeds kijken of je in aanmerking kan komen voor een sloop- en heropbouwpremie.

De professionals van Deceuninck staan klaar om je hierbij te helpen! Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers! Meer informatie nodig? Vraag een gratis brochure aan!