Vraag een gratis offerte

Actualiteit

Industry Digest maart 2022

clock min. reading time

Welk nieuws verscheen afgelopen maand op onze radar? We selecteerden verhalen over NFT’s die zich een weg banen in de wereld van de architectuur, over een geavanceerde schouwburg in Rotterdam die in iedere hoek van de ruimte perfect geluid belooft en over het eerste koolstofarme beton in het VK. Veel leesplezier!

 

NFT’s duiken ook op in de architectuur

2021 was het jaar waarin NFT’s oftewel non-fungible tokens de grenzen van de kunstwereld achter zich lieten en zowat overal begonnen op te duiken. Deze unieke digitale bestanden op basis van blockchaintechnologie werden plots door allerhande organisaties en bedrijven verkocht. Sportclubs, mediabedrijven en muziekartiesten, om er maar enkele te noemen, waren ermee in de weer. Geen wonder dus dat ook de architectuurwereld die digitale, niet-vervangbare objecten in de armen sluit. 

Naarmate steeds meer architecten een nieuw tijdperk van digitale creativiteit binnenstappen, bundelde ArchDaily zeven verhalen van NFT’s in de wereld van design en architectuur. Het gaat daarbij van digitaal vastgoed tot virtuele architectuurtentoonstellingen. Lees hier het volledige verhaal.

 

 

Eerste extreem koolstofarme beton gelanceerd in het VK

Een partnership tussen VINCI Construction en de Ierse cementproducent Ecocem leidde tot de eerste lading volledig nieuw ontwikkeld extreem koolstofarm beton in het VK. De primeur was voor EcoPark South, een hub voor duurzaam afvalbeheer en energierecuperatie die momenteel in Londen wordt gebouwd. In vergelijking met gewoon beton verkleint deze nieuwe mix de ecologische voetafdruk van het project met tot 70%.

Het nieuwe, duurzame product, dat wordt gemaakt op basis van staalslakkenafval op verschillende locaties in Frankrijk, kon al uitvoerig worden uitgetest door bouwontwikkelaar VINCI Construction. Nu lanceert VINCI het dus in het VK. Lees er hier meer over.

 

Perfect geluid, waar je ook zit: welkom in het nieuwe Theater Zuidplein in Rotterdam

Treed binnen in de nieuwste culturele trekpleister van Rotterdam: Theater Zuidplein. Dit indrukwekkende gebouw, waarin twee auditoriums, een restaurant en een bibliotheek zijn ondergebracht, werd ontworpen door Nederlands architectenbureau De Zwarte Hond. Ontwerpbureau Studio RAP stond in voor het interieur van het grootste auditorium, op zich al een prachtig staaltje kunst. In samenwerking met ingenieursbureau Arup gebruikte Studio RAP digitale beeldvorming voor het ontwerp van de opmerkelijke, hoekige muuroppervlakken. Dankzij de grillige rode binnenmuren vloeit het geluid gelijkmatig door de hele 600 zitjes grote zaal. Niet minder dan 6000 driehoekige panelen, stuk voor stuk van aluminiumcomposiet, kwamen daaraan te pas.

“Het project werd uitgetekend op basis van algoritmes die resulteerden in een golvende oceaan van duizenden driehoeken”, vertelt Wessel van Beerendonk van Studio RAP. “Daardoor wordt het geluid gelijkmatig verdeeld doorheen het hele auditorium, zodat iedere afzonderlijke toeschouwer optimaal kan genieten van de show of het concert”. Bekijk het gebouw met eigen ogen en lees hier het volledige verhaal.