Vraag een gratis offerte

Actualiteit

Industry digest juli 2021

clock min. reading time

In dit nummer van ons maandelijkse nieuwsoverzicht nemen we je mee naar het Heart of Europe-project in Dubai. Daar krijgt het Marbella Hotel, dat in Spaanse stijl wordt opgetrokken, zo stilaan vorm. Andere aandachtspunten zijn de uitgebreide renovatiepremie in Italië, de positieve omzetverwachting voor de bouw in Nederland, de rol van natuurlijke wateropvang in nieuw logistiek vastgoed en de oproep aan renoveerders om de toekomst optimistisch tegemoet te zien in België.

Italiaanse Superbonus voor renovaties wordt uitgebreid

Het Italiaanse parlement heeft beslist om het Superbonus 110%-systeem verder uit te breiden. Dat plan uit 2020 bood eigenaars van huizen een belastingvermindering van 110% op hun energie-efficiënte renovatiewerken en het wordt nu uitgebreid naar appartementen en openbare huisvesting (IACP). Door renovatie aan te moedigen hoopt Italië zijn economie na de pandemie een stevige duw in de rug te geven en in één beweging de klimaatverandering te bestrijden. Eigenaars van appartementen, bedrijven, aannemers en ontwerpers die al hadden ingetekend op de oorspronkelijke Superbonus slaakten een zucht van opluchting toen ze het nieuws vernamen. Benieuwd naar het volledige verhaal? Klik hier.

110%

Tsjechische ontwikkelaars zetten in op regenopvang

Door de klimaatverandering maken we meer en meer periodes van extreme droogte door. Die extreme droogte wordt afgewisseld met periodes van hevige regenval, met zware overstromingen tot gevolg. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat duurzame ontwikkelaars van wateropvang een topprioriteit maken.

“Vandaag zijn we genoodzaakt om zo spaarzaam mogelijk met water om te gaan. Dat is voor logistiek en industrieel vastgoed niet anders”, zegt Lucie Řezníčková, industrieel consulente bij vastgoedadviseur Colliers. Ontwikkelaars zijn zich tegenwoordig heel erg bewust van hun verantwoordelijkheid om zoveel mogelijk regenwater op te vangen en tegelijkertijd de consumptie van drinkwater te verminderen. Het Tsjechische vakblad Logistika nam deze boeiende ontwikkeling onder de loep. Lees hier het volledige verhaal.

regenopvang

Nederlandse bouwsector leeft op

Na een turbulent 2020 zien Nederlandse bouwfirma’s de toekomst stilletjes aan weer rooskleuriger in. Uit de Monitor Bouwketen voorjaar 2021 van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) blijkt dat ruim een derde van de bouwfirma’s in Nederland verwacht dat hun omzet in 2021 zal toenemen. Alle afzonderlijke schakels in de bouwketen zijn optimistisch en ze zijn erop vooruitgegaan ten opzichte van de vorige meting. Bijna vier bedrijven op tien verwachten dat het personeelsbestand zal groeien. Lees er hier meer over.

“Stel je renovatieplannen niet uit”

Nu massaal renovaties uitstellen is geen goed idee, zegt Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van de Bouwunie. De Belgische bouwbarometer doet het beste vermoeden, want de orderboeken van de lokale bouwbedrijven zijn goed gevuld. Helaas worden aannemers en (ver)bouwers geconfronteerd met stijgende prijzen en materiaalschaarste.

“Niemand kan voorspellen hoelang de problematiek nog zal duren en hoe de prijzen zullen evolueren”, zegt Waeytens. “Maar door de diverse steunmaatregelen die er zijn, blijft energetisch renoveren zeer interessant – ook al zijn de materialen nu duurder.” Lees het volledige interview hier.

renovaties

Spaanse costa’s duiken op in Dubai

The Heart of Europe is een ambitieus toeristisch project dat zich uitstrekt over zes eilandjes voor de kust van Dubai. Na oplevering zullen toeristen in The Heart of Europe de sfeer van een aantal Europese landen kunnen opsnuiven in de vele restaurants, cafeetjes of shops. Er zal zo’n $ 5 miljard in het megaproject geïnvesteerd worden, onder meer voor de bouw van een Spaans hotel, Marbella Hotel, dat tijdens de wereldtentoonstelling Dubai 2020 voltooid zal worden. Als gevolg van de coronapandemie werd de Expo uitgesteld naar de periode van 1 oktober 2021 tot 31 maart 2022.

Marbella Hotel zal 191 kamers en hotelappartementen omvatten, 48 vijfsterren cuevas of ‘grotten’ en drie super-de-luxe fisherman house suites. Hoewel het hotel niet over de Middellandse Zee maar wel over de Perzische Golf uitkijkt, is het de bedoeling er een onvervalste Spaanse sfeer te creëren. Lees er hier meer over.

Spanish hotel