Vraag een gratis offerte

Actualiteit

Industry Digest februari 2023

clock min. reading time

DING krijgt een nieuwe vleugel gemaakt van afvalbaksteen

Het Gentse designmuseum DING heeft voor de bouw van zijn nieuwe vleugel zijn oog laten vallen op een revolutionaire, koolstofarme baksteen. Die ‘afvalbaksteen’ werd ontworpen door drie architectuurstudio’s en bestaat voor 63% uit gerecycleerd gemeentelijk afval.

Het unieke materiaal bevat afval van de stad Gent, waaronder verbrijzeld beton en wit glas. Het materiaal wordt eerst gefilterd en gesorteerd in een lokaal productiecentrum en vervolgens in de juiste vorm en grootte geperst, waarbij kalk wordt gebruikt als bindmiddel. Volgens de ontwerpers komen er bij de productie geen uitstoot of bijproducten vrij. Bovendien is het proces zo eenvoudig dat het gemakkelijk ook in andere stedelijke omgevingen kan worden toegepast. De nieuwe uitbouw zou volgens het museum tegen eind 2023 in gebruik kunnen worden genomen.

Lees hier het volledige verhaal.

 

Mentale gezondheid is nog steeds een ‘work in progress’ in de bouwsector

Een recent rapport van het Dodge Construction Network levert nieuwe inzichten in hoe bouwbedrijven omgaan met de mentale gezondheid van hun personeel. De sector heeft nog een lange weg af te leggen, aangezien amper 34% van de respondenten aangeeft dat zijn personeel voldoende toegang heeft tot professionele psychologische hulp.

Volgens het verslag van The Civil Quarterly (TCQ) zegt 77% van de aannemers in meer of mindere mate inspanningen te leveren voor de mentale gezondheid van hun werknemers. Maar veel is daar in de realiteit niet van te merken. Amper één derde van de respondenten zegt genoeg correcte informatie te hebben over mentale gezondheid en te beschikken over de basismiddelen om psychologische problemen aan te pakken.

Maar het rapport had ook positief nieuws te melden: 36% van de respondenten zegt dat de mentale gezondheid in zijn bedrijf er de afgelopen vijf jaar op vooruit is gegaan.

Lees er hier meer over.

 

Dit glazen huis werd gebouwd rond een appelboom

ACDF Architecture (Montréal) ontwierp een modernistische woning rond een appelboom en met een opmerkelijk uitzicht rondom.

Het huis is gelegen in een bos in landelijk gebied in de buurt van Montréal en is vierkant van vorm, met in het midden een kleine binnentuin. De appelboom werd op de patio geplant omdat hij de eigenaar herinnert aan zijn kindertijd, of zoals de architect het uitdrukt: “De boom staat symbool voor zijn vroegste kennismaking als kind met de natuur”.

Glazen muren doorheen het huis bieden van overal in het huis uitzicht op de binnentuin en de andere leefruimtes. “Wat vooral in het oog springt, is de schoonheid van de natuur, die er ieder seizoen weer anders uitziet en als een schilderij de glazen wanden van het Apple Tree House siert”, aldus ACDF.

Ontdek hier meer over het Apple Tree House.