Vraag een gratis offerte

Actualiteit

Industry digest februari 2021

clock min. reading time

Industry Digest Februari 2021

 

Benieuwd naar welke nieuwigheden deze maand onze aandacht trokken? Wel, een Australisch bouwbedrijf dat vecht tegen ongelijkheid, een nieuwe stijging in de bouwactiviteit in de eurozone, het tweede hoogste gebouw ter wereld en de beste architectuurboeken van 2021. Ontdek het allemaal hier.

 

De ambitieuze strijd van Multiplex tegen ongelijkheid: 10% vrouwelijke teamleiders tegen 2025

 

Traditioneel heeft de bouwsector te kampen met problemen als een gebrek aan vrouwelijk leiderschap, racisme en te lange werkdagen. Het in Australië gevestigde Multiplex vond dat de maat vol was en nam zich voor om enerzijds definitief komaf te maken met ongelijkheid en maatschappelijk onrecht en anderzijds de gezondheid en veiligheid op werven ingrijpend te verbeteren. Met hun strategie, die de naam ‘Leave no one behind’ meekreeg, wil het bedrijf het goede voorbeeld geven en komaf maken met diepgewortelde ongelijkheden.

En daar hebben ze al een ambitieus plan voor dat focust op twee prioriteiten: diversiteit en gendergelijkheid. Tegen 2022 zal de helft van alle pas afgestudeerde nieuwkomers vrouw zijn, en minstens 10% van alle projecten zal tegen 2025 geleid worden door een vrouwelijk teamlid. Tegen 2030 wil Multiplex dat 30% van zijn uitvoerend managementteam vrouwelijk is of een etnisch diverse achtergrond heeft.

Lees hier het volledige verhaal.

 

 

De bouwactiviteit in de eurozone zit weer in de lift

 

Goed nieuws over de bouwsector: de huidige activiteit zit op z’n hoogste peil sinds 4 jaar. Afgelopen maand november breidden bouwbedrijven in de eurozone hun personeelsbezetting voor de zesde maand op rij uit. Maar ondanks de creatie van nieuwe jobs blijven de uitdagingen enorm.

De hoge bouwactiviteit is een hoopvol signaal voor de sector, maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Aanhoudende tekorten, leveringsachterstand en stijgende grondstoffenprijzen zetten nog steeds een rem op de prestaties van de sector. Lees er hier meer over.

 

 

Het tweede hoogste gebouw ter wereld staat in Maleisië

 

Er prijkt een nieuwe ster aan de skyline van Kuala Lumpur: Merdeka 118. Met zijn 118 verdiepingen en 679,9 meter hoog is het de tweede hoogste wolkenkrabber ter wereld. Enkel de 828 meter hoge Burj Khalifa in Dubai is hoger.

Vijf jaar na de eerstesteenlegging werd de spits op het dak geplaatst, als kroon op het silhouet van Merdeka 118. De wolkenkrabber is ontworpen door Fender Katsalidis Architects uit Sydney en valt op door de driehoekige vormen in de glazen gevel, een knipoog naar de traditionele Maleisische kunst. Lees hier alles over dit iconische bouwwerk.

 

 

Beste architectuurboeken van 2021

 

Interesse in architectuur? Bekijk dan zeker lijst van de uitgevers van World Architecture, een wereldwijde community van architecten, academici en architectuurstudenten. De thema’s variëren van architectuur en stedenbouw tot circulariteit en interieurontwerp.

De top 10 van beste boeken neemt je mee op een reis rond de wereld, met tussenstops in Ghana (‘Sub-Saharan Africa: Architectural Guide’ door Philipp Meuser en Adil Dalbai), Napels (‘Napoli Super Modern’), Mexico (‘Living In Mexico’ door Barbara & René Stoeltie, Angelika Taschen) en zelfs Antarctica (‘Antarctic Resolution’ door Giulia Foscari en UNLESS). Ontdek de hele top 10 hier.