Vraag een gratis offerte

Tricks & Tips

Zó maak je definitief komaf met schimmels in huis

clock min. reading time

Schimmels in huis, niemand wordt er graag mee geconfronteerd. Toch is geen enkele woning er immuun tegen. Ook in een nieuwbouw komt het vaak voor. Valt er dan helemaal niets tegen te beginnen? Gelukkig wel. Zo voorkom je met kwalitatieve ventilatie heel wat onheil. En er zijn nóg manieren om de luchtkwaliteit en gezondheid van je woning op te krikken. We lijsten ze voor je op.

Wat is de oorzaak?

Schimmels in huis hebben, in tegenstelling tot wat velen denken, niet per se iets te maken met de leeftijd van je woning. Ook in een nieuwbouwwoning komen soms schimmels voor. Hoe ontstaat dit vervelend probleem dan? Het antwoord is eenvoudig. Schimmel duikt op wanneer het vocht in de lucht geen uitweg meer vindt. De vochtige condens hoopt zich op, en schimmelvorming is een feit. Het fenomeen komt vaak voor op de muren, maar evengoed op het plafond of op het raamprofiel.

Hoe pakken we schimmels in huis aan?

Schimmels in huis kun je niet op een oppervlakkige manier bestrijden. Voor een duurzame oplossing moet je de kern van het probleem aanpakken: de ophoping van condens. Ventileren is daarbij de boodschap. Af en toe de ramen en deuren openzetten is alvast een goed begin, maar volstaat niet. Hier enkele bijkomende tips:

  • Droog de was niet binnen en gebruik altijd een dampkap wanneer je kookt.
  • Verwarm je woning voldoende.
  • Kies voor mechanische ventilatie in elke leefruimte.

Mechanische ventilatie voor een perfecte luchtvochtigheid

Mechanische ventilatie blijft het beste systeem om de luchtkwaliteit in je woning op peil te houden. Door in elke leefruimte een aangepast ventilatiesysteem te plaatsen, wordt er continu verse lucht aangevoerd zonder dat de temperatuur daaronder lijdt. Heb je toch het gevoel dat de binnenhuistemperatuur allesbehalve stabiel is? Dan is het wellicht hoog tijd om hoogisolerende ramen en deuren te plaatsen. Samen met de andere isolatieverbeteringen in je woning zijn ze cruciaal voor je leefcomfort!

Tip: pvc-ramen en deuren houden de temperatuur van je woning op elke moment van de dag op peil. Interesse? Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers! Meer informatie nodig?

Laat je inspireren met onze ramen- & deurenconfigurator