Ramen

Condens op je ramen: wat nu gedaan?

Blijft er condens op je ramen achter tijdens de winter? De oorzaak is een verhoogde luchtvochtigheid in huis. Het vocht kan niet weg uit de ruimte, waardoor condens de ramen beslaat. Maar ook aan de buitenkant van je ramen kan er condensatie optreden. We doen het hele fenomeen uit de doeken en stellen enkele oplossingen voor om dit probleem voorgoed uit je woning te verbannen.

Waar komt de condens op ramen vandaan?

In het koude seizoen is het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur groot. Een thermische schok is dan ook de oorzaak van condensatievorming op je ramen.

Condensatie aan binnenzijde van je ramen is het gevolg van een te hoge vochtigheid in huis en onvoldoende isolerende ramen. Condensatie is namelijk vocht uit de lucht dat neerslaat tegen een koud oppervlak, zoals een ruit in enkel glas. Is het binnen warm en vochtig en buiten koud, dan zal de waterdamp uit de binnenlucht gegarandeerd condenseren op enkel glas of zelfs op de muren als die te dun zijn, met allerlei vochtproblemen tot gevolg.

Condens op de buitenruit van isolerend glas verschijnt wanneer de temperatuur op deze zijde van de beglazing lager wordt dan de buitentemperatuur en wanneer de temperatuur van het buitenglasoppervlak lager wordt dan het dauwpunt. Condens aan de buitenkant van isolerend glas is geen bouwtechnische fout. Er is ook niets mis met je ramen. Integendeel: het is een bewijs dat je glas goed isoleert!

Hoe een condensatieprobleem verhelpen?

Voor het eerste probleem zijn meerdere oplossing mogelijk. Zorg eerst en vooral voor een efficiënt verwarmingssysteem. Laat je verwarmingsinstallatie goed onderhouden en vervang indien nodig je oude verwarmingsketel. Condensatie verdwijnt doorgaans wanneer de omgevingstemperatuur voldoende hoog is. Daarnaast kies je het best voor isolerende dubbele beglazing (voorzie wel een performant ventilatiesysteem als je voor hoogrendementsglas kiest).

Als je condens op de ramen wil vermijden, raden we ramen van Deceuninck aan. Dankzij de Linktrusion-technologie zijn ze superisolerend en bieden ze een ongezien comfort. Ze hebben het hoogste warmtecoëfficiënt, waardoor ze warmteverlies en energieverbruik aanzienlijk inperken. Nog meer voordelen van Zendow-ramen in pvc? Ze zijn makkelijk te onderhouden, verkrijgbaar in allerlei kleuren en afwerkingen, duurzaam, … Kortom, je maakt zonder twijfel de juiste keuze!

Hoeveel kan jij besparen met ramen in PVC?