Vraag een gratis offerte

Gevel

Booming business: de voor- en nadelen van houtskeletbouw

clock min. reading time

Wereldwijd is houtsketelbouw een van de meest voorkomende bouwtechnieken. In onze contreien was ze tot voor kort een nobele onbekende, maar na het succes in landen als Zweden en Canada raakt de methode ook hier langzamerhand ingeburgerd. Is dit een voorbijgaande hype of een innovatie die de markt voorgoed kan veranderen?

Wat is houtskeletbouw?

Houtskeletbouw wordt al meer dan 150 jaar toegepast. De essentie? De dragende structuren bestaan uit houten balken die samen een geraamte of ‘skelet’ vormen. Dat skelet wordt vervolgens bekleed met houten platen of gipsvezelplaten. De holtes zijn opgevuld op met hoogwaardig isolatiemateriaal, zodat de woning net zo goed geïsoleerd is als een bakstenen huis.

Voordelen van houtskeletbouw

Sneller bouwen

Aangezien er voor de constructie van het houtskelet geen water nodig is, hoef je geen rekening te houden met droogtijden. Dat levert je een aanzienlijk voordeel op, want zo kun je sneller aan de afwerking beginnen. Bovendien wordt het bouwmateriaal op maat geproduceerd in een atelier, waardoor de duur van de werken op de werf verkort.

Energiezuinig

Hout is een natuurlijk materiaal dat warmte opslaat. De uitmuntende thermische eigenschappen van hout zijn ideaal voor een gezinswoning. In combinatie met isolatiemateriaal verlies je namelijk minder energie, waardoor je energiefactuur mogelijk lager ligt dan in een traditionele woning.

Keuzevrijheid

Allemaal goed en wel, maar misschien hou je gewoon van de looks van een ouderwetse (of hedendaagse!) woning met gevelstenen. Wat ben je dan met houtskeletbouw? Wel, best veel. Want je kunt zowel de binnen- als de buitenkant van je huis naar je eigen smaak afwerken. Zo kun je je buitengevel bekleden met rode baksteen. Op het einde zie je géén verschil met een traditioneel huis!

Aandachtspunten

  • In een woning met houtskelet kan het in de zomer snel te warm. Met een degelijk ventilatiesysteem, zonwering én isolerende ramen en deuren is dat probleem zo opgelost.
  • De akoestische isolatie van hout is beduidend minder goed. Daarom voorzie je maar beter extra geluidsisolatie in je woning.

Laat je inspireren met onze ramen- & deurenconfigurator

 

Find an Installer
Find a Fabricator
Business Kit
Energy Calculator