Vraag een gratis offerte

Actualiteit

Industry digest oktober 2022

clock min. reading time

Deze maand houden we onze blik stevig naar boven gericht: de vijf genomineerden voor de International High-Rise Award 2022/23 zijn gekend, en we bekijken de hoogste toren in de EU meer in detail. Tot slot reizen we naar Italië, waar een huis staat dat zijn energie uit waterstof haalt – een primeur in Europa.

 

International High-Rise Award 2022/23: dit zijn de genomineerden

Vijf gelauwerde wolkenkrabbers uit alle hoeken van de wereld zijn genomineerd voor de 10de editie van de International High-Rise Award. Alleen gebouwen van 100 meter of hoger die een uitzonderlijke vormgeving combineren met voorbeeldige duurzaamheidsprestaties en een optimaal gebruik van de ruimte komen in aanmerking voor deze prestigieuze prijs, die in november wordt uitgereikt. Andere belangrijke factoren zijn sociale en stedenbouwkundige aspecten, innovatieve bouwtechnieken en kostenefficiëntie.

De award is een initiatief van de stad Frankfurt, het Duitse architectuurmuseum DAM en DekaBank, en wordt iedere twee jaar uitgereikt. Voor de editie 2022/2023 selecteerde de jury uit 34 dossiers uit 13 landen uiteindelijk vijf finalisten. De genomineerde wolkenkrabbers staan in Vancouver, Wenen, New York, Singapore en Sydney. Bekijk de vijf finalisten hier.

 

De hoogste toren van de EU staat in Warschau

Van wolkenkrabbers gesproken: sinds kort voert een nieuwe toren de lijst van hoogste gebouwen in de Europese Unie aan. Die eer is nu weggelegd voor de Varsotoren: een wolkenkrabber van 53 verdiepingen die in totaal 310 meter hoog is (met dank aan zijn opvallende mast) en zo fier boven de Poolse hoofdstad uittorent.

De toren staat in het zakencentrum van Warschau en maakt deel uit van het ontwikkelingsproject Varso Place, dat drie gebouwen omvat. Je vindt er kantoren, een hotel, een innovatiecentrum, restaurants, koffiebars en tal van handige diensten. Op het dak bevindt zich het hoogste observatieplatform van heel Polen.

De Vascotoren gooit hoge ogen — en dan hebben we het niet enkel over de omvang van het project. Want doordat de lat op het vlak van duurzaamheid ook zeer hoog werd gelegd, werd het project bekroond met de BREEAM-score ‘Outstanding’. Isolatiemateriaal met een lage U-waarde, automatische luifels en stores optimaliseren de energieprestaties, terwijl een gebouwbeheersysteem (GBS) het energieverbruik monitort en bewoners informeert over de kwaliteit van binnen- en buitenlucht. Lees hier het volledige verhaal.

 

Italië laat Europa kennismaken met huizen op waterstof

Nu de klimaatklok genadeloos verder tikt en de prijzen voor energie de pan uit rijzen, zoeken we met z’n allen naar oplossingen om onze voetafdruk te verkleinen.

Aan de universiteit van Sannio in het zuiden van Italië bedachten onderzoekers onlangs een manier om het gebruik van fossiele brandstoffen te beperken en de CO2-uitstoot te verminderen. Hoe? Door huizen op waterstof te bouwen. Brandstofcellen op waterstof wekken de elektriciteit en verwarming op die nodig is om alle behoeften van het gebouw te vervullen. En wat meer is: sinds het gebouw hernieuwbare energie uit zonnepanelen en geothermische bronnen haalt, is het volledig energieneutraal.

In nauwe samenwerking met een consortium van onderzoeksinstellingen en private bedrijven bouwden de Italiaanse onderzoekers een huis in Benevento dat aangedreven wordt door brandstofcellen op waterstof. Ze zien het project niet alleen als een huis, maar eerder als een levend labo: een levensecht experiment om de voordelen en beperkingen van deze technologieën voor de toekomst van huisvesting in kaart te brengen. Lees hier het volledige verhaal.