Door verder te surfen op de Deceuninck site gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies: Ik ga akkoord
+

Woonbonus voorwaarden: wat verandert er (en wat niet)?

Terug naar overzicht

Zoals aangekondigd, heeft de nieuwe Vlaamse regering het systeem van de woonbonus hervormd. N-VA, CD&V en Open Vld reduceren in hun regeerakkoord het fiscale voordeel dat gekoppeld is aan het woonkrediet. De woonbonus voorwaarden werden in hun huidige vorm namelijk onbetaalbaar. Ontdek hier wat er concreet verandert voor contracten afgesloten vanaf 1 januari 2015.

Nieuwe woonbonus voorwaarden vanaf 2015

Dat de woonbonus in het nieuwe regeerakkoord de nodige bijsturingen zou krijgen, stond in de sterren geschreven. De huidige woonbonus is voor de Vlaamse regering namelijk uitgegroeid tot een budgettair zorgenkind. Zo werden in 2012 bijna 3 miljard aan intresten en kapitaalaflossingen ingebracht. Een bedrag dat zonder wijzigingen de komende jaren alleen maar zou toenemen.

Tot een afschaffing van de woonbonus komt het echter niet. Veel Vlaamse gezinnen zijn sterk afhankelijk van dit systeem en dreigen zonder de fiscale voordelen in financiële ademnood te raken. Wie vandaag een lening heeft lopen voor een woningaankoop, verbouwing of renovatie, blijft dan ook van de huidige woonbonus voorwaarden profiteren. De enige verandering is dat de bedragen van de woonbonus allicht niet meer geïndexeerd zullen worden.

De grootste wijzigingen zijn van toepassing op contracten afgesloten vanaf 1 januari 2015. We lijsten hieronder alvast de belangrijkste details op.

Maximale aftrek gaat naar beneden

Dankzij het woonbonussysteem kan vandaag jaarlijks maximaal 3.040 euro per persoon fiscaal worden afgetrokken. Maar voor contracten afgesloten na 31 december 2014 daalt dat bedrag naar 2.280 euro per jaar. Na een termijn van tien jaar wordt het nog eens teruggebracht, tot 1.520 euro per jaar. Bovendien wordt ook het belastingregime voor die uitgaven bijgestuurd. Terwijl dat voor de lopende leningen kan oplopen tot 50%, zal dat voor contracten vanaf 2015 vastliggen op 40%.

Alles samengeteld, valt het maximale voordeel voor een koppel terug van 3.250 euro naar 1.950 euro en wordt er dus jaarlijks 1300 euro misgelopen. Wil je toch nog van de huidige, meer voordelige regeling genieten? Dan komt het erop aan om snel te zijn. Je hypotheekakte moet nog vóór het einde van 2014 bij de notaris verleden zijn.

Ook zó kan je voordelig (ver)bouwen en renoveren

Niet alleen via de woonbonus kan je trouwens de kosten van je nieuwbouw of renovatie drukken, je maakt ook aanspraak op andere fiscale stimuli en premies. Zo worden energiezuinige maatregelen sterk aangemoedigd. Denk maar aan de combipremie voor wie tegelijk zijn muren isoleert en de ramen vervangt door hoogrendementsglas.

Laat je er ook liever geen gras over groeien? Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers! Meer informatie nodig? Vraag een gratis brochure aan!