Door verder te surfen op de Deceuninck site gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies: Ik ga akkoord
+

Renoveren samen met de buren? Binnenkort levert het op!

Terug naar overzicht

Wie vanaf 1 januari 2017 samen met zijn buren renoveert om zijn woning energiezuiniger te maken, kan een extra premie aanvragen. De Vlaamse regering wil mensen zo aanmoedigen om sneller en méér te renoveren, om de energie- en klimaatdoelstellingen te kunnen halen tegen 2020. Maar ook voor jou valt er iets te rapen, want een betere isolatie zorgt er natuurlijk voor dat je energiekosten een pak lager uitvallen.

Renoveren en toch besparen

Je dak moet nodig worden geïsoleerd, maar je stelt de werken telkens uit. Je buurvrouw beklaagt het zich elke winter dat ze nog steeds geen dubbele beglazing heeft, en ook de overbuur vindt dat zijn spouwmuur wat extra isolatie kan gebruiken. Binnenkort heb je echt geen reden meer om die verbeteringen nog langer voor je uit te schuiven. Als je met een groep van minstens 10 personen uit dezelfde gemeente gezamenlijk jullie woningen energiezuiniger maakt, dan krijg je per gezin een premie van maximaal 400 euro.

Samen renoveren is een win-winsituatie voor iedereen

Onderzoek wijst uit dat samen renoveren maar liefst 15 % goedkoper is. En als dat geen reden genoeg is om je buren aan te klampen om samen de werken aan te pakken, dan trekt een bijkomende korting van de aannemer je wellicht over de streep. Een groter werkpakket is namelijk ook voor de aannemer erg interessant, waardoor deze een voordeligere prijs kan aanbieden. Wist je trouwens dat de huizen van eenzelfde wijk vaak ongeveer even oud zijn? Hierdoor hebben ze meestal gelijkaardige verbouwingen nodig om energiezuiniger te zijn. Kortom, alles en iedereen heeft er baat bij: het milieu, de aannemer én jezelf.

Nog niet overtuigd?

De laatste jaren stond het aantal vergunde renovatiewerken op een laag pitje. De burenpremie is een steunmaatregel van de Vlaamse regering om het aantal renovaties op te krikken. Bovendien komt de premie bovenop de reeds bestaande premies voor bijvoorbeeld het plaatsen van muur- en vloerisolatie, hoogrendementsglas, een warmtepomp, … Wat houdt je nog tegen?