Vraag een gratis offerte

Veiligheid & inbraakwerendheid

Inbraakwerende deuren en ramen: op welke labels moet je letten?

clock min. reading time

Om ongewenste gasten buiten te houden, zijn inbraakwerende deuren en ramen een must. Maar wat bepaalt hoe inbraakwerend je ramen en deuren juist zijn? En kun je daarnaast nog meer doen om je woning inbraakveilig te maken? Enkele aandachtspunten.

Classificatie voor inbraakwerende deuren en ramen

Ramen en deuren worden in het labo getest op hun inbraakweerstand en krijgen op basis van de resultaten van die proeven een classificatie (RC2) toegekend. De zogenaamde statische, dynamische en manuele proeven imiteren de impact die een inbreker op de raam- en deurprofielen heeft wanneer hij het venster of de deur probeert te openen met lichamelijk geweld (bijvoorbeeld door ze in te trappen, door zijn schouder ertegen te zetten, door ze op te tillen of los te rukken). De tests gaan ook na hoe vensters en  deuren reageren wanneer een inbreker ze probeert te openen met eenvoudige werktuigen zoals een schroevendraaier, tang of wiggen.

Inbraakwerend = stevig en veilig

Kies voor ramen met veiligheidsglas of gelaagd glas. Dat is bijzonder stevig glas dat bestaat uit meerdere lagen met een beschermende folie ertussen.  Dankzij zijn stevigheid vormt gelaagd glas een uitstekende bescherming tegen inbraak. Daarnaast heeft het ook nog andere troeven: het isoleert goed, zowel thermisch als akoestisch, en het houdt UV-straling tegen.

Inbraakwerende deurprofielen

Voor je deuren geldt hetzelfde: hoe steviger, hoe inbraakveiliger. Wil je deuren die stevig en dus veilig zijn, kies dan voor pvc-ramen en -deuren. De Elegant profielen en Decalu profielen van Deceuninck zijn duurzaam én compatibel met alle types veiligheidsbeslag. Veiligheidssloten zijn essentieel om je ramen en deuren ondoordringbaar te maken, want de doorsnee inbreker krijgt een standaardslot natuurlijk in geen tijd open …

 

 

Meer inbraakwerende tips?

Tot slot nog enkele algemene tips om inbrekers af te schrikken:

  • Snoei de haag, zodat de buren mee een oogje in het zeil kunnen houden en eventuele inbrekers zichtbaar blijven vanaf de straat.
  • Blokkeer schuiframen langs de binnenkant met een stok.
  • Laat ramen nooit open staan wanneer je van huis bent, zelfs niet op kiep.

Laat je inspireren met onze ramen- & deurenconfigurator