Vraag een gratis offerte

Tricks & Tips

Woning verkopen? Deze attesten verlies je maar beter niet uit het oog

clock min. reading time

Een woning verkopen doe je niet van de ene dag op de andere. Er komt heel wat bij kijken, van administratieve beslommeringen tot het nodige denkwerk over de prijszetting. En jawel, ook de eisen rond energiezuinigheid en duurzaamheid zijn er de jongste jaren niet minder op geworden. Wil je absoluut zeker zijn dat ontbrekende attesten de verkoop van je woning niet bemoeilijken? Dan is onderstaande overzicht alvast een must-read!

Woningattesten: geen vrijblijvend extraatje

De attesten bij de verkoop van je woning zijn er niet zomaar gekomen. Ze staan garant voor een veilige, duurzame en comfortabele woning die de koper niet voor onaangename verrassingen stelt. En dat levert uiteindelijk een win-winsituatie op voor koper en verkoper. Want eigenaars die alle attesten kunnen voorleggen, bieden een degelijke woning die tegen een marktconforme prijs verkocht wordt. Bovendien loop je niet het risico achteraf aangeklaagd te worden voor verborgen gebreken.

Alle woningattesten op een rijtje

Slordig of vergeetachtig van aard? Dan kan je onderstaand lijstje maar beter bijhouden. Het bevat alle attesten die je nodig hebt om je woning vlekkeloos aan de man te brengen:

  • Bodemattest: toont aan of de bouwgrond bij verkoop al dan niet verontreinigd is. Aan te vragen bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij.
  • Energieprestatiecertificaat: geeft aan hoe energiezuinig je woning is. Daarnaast bevat het certificaat tips om meer energie te besparen.
  • Keuringsattest van de elektrische installatie: laat de koper zien of de installatie al dan niet aan de huidige normen voldoet. De controle hiervan gebeurt door een erkende keurder.
  • Informatie over de overstromingsgevoeligheid: niemand woont graag in een gebied met overstromingsgevaar. Eventuele risico’s moeten dan ook duidelijk aangegeven zijn in de verkoopsadvertentie en in de verkoopakte.
  • Stedenbouwkundig uittreksel: wijst de stedenbouwkundige bestemming aan van het pand. Aan de hand van dit uittreksel weet de verkoper onder meer of er een stedenbouwkundige vergunning werd uitgereikt en of er sprake is van een bouwovertreding.
  • Postinterventiedossier: geeft technische informatie over de structuur van de woning.

Een uitstekende energiescore behalen? Kies voor PVC ramen en deuren!

Centraal op het Energieprestatiecertificaat staat de energiescore van je woning. Die geeft het jaarlijkse verbruik van je woning weer en is terug te vinden op een kleurenbalk. Hoe groener, hoe beter. Isolerende PVC ramen en deuren zijn alvast een uitstekende manier om je energiescore op te krikken en zo de waarde van je woning te doen toenemen. Benieuwd hoeveel u kan uitsparen met nieuwe ramen? Probeer onze energiecalculator.

Interesse? Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers! Meer informatie nodig?

Laat je inspireren met onze ramen- & deurenconfigurator