Vraag een gratis offerte

Tricks & Tips

Wat te doen bij wateroverlast?

clock min. reading time

België is een regenland. We klagen er geregeld over, maar we zijn de occasionele regenbuien intussen gewend. Soms krijgen onze straten het echter zo hard te verduren dat ze blank komen te staan. Gevolg: wateroverlast in onze woningen. De regen zul je niet kunnen voorkomen, maar de schade aan je woning kun je wel voorkomen – mits je deze voorzorgsmaatregelen treft.

Hoe ontstaan overstromingen?

Bij hevige neerslag kan niet alle regenwater ter plekke in de bodem wegsijpelen. Beken en rivieren dreigen over te lopen, er ontstaan plassen en het teveel aan water stroomt af naar lagergelegen gebieden. Ook de riolering wordt onder druk gezet. Niet alleen komen de straten blank te staan, afvalwater kan zelfs terugstromen naar toiletten, vloerputjes en roosters in de goten.

Wateroverlast: beter voorkomen dan genezen

Een smeekgebedje richten tot de weergoden, zal helaas niet veel uithalen om regen en stormachtig weer te voorkomen. Je woning beschermen om zo de impact te beperken is dus de boodschap.

Hoe de waterschade aan je woning beperken?

  • Verhoog de verschillende verluchtingsopeningen van je woning of dicht ze af tegen water. Denk aan de kelder, de droogkast of de aanvoer van verse lucht voor de verwarmingsketel.
  • Maak de buitengevel waterdicht om te voorkomen dat water door de muur naar binnen dringt. Het is aangewezen om oud voegwerk, barsten en openingen in de gevel op te vullen. Heb je geregeld last van wateroverlast in of rond je woning? Ga dan nog een stap verder en behandel de onderste meter van de buitenmuur met een vochtwerende coating.
  • Plaats schotten voor de openingen van je huis. Denk aan raam-, deur-, kelder- of garageopeningen.
  • Vermijd dat er water terugstroomt tot in je woning of regenwaterput. Voorzie aparte afvoerleidingen met een terugslagklep voor regen- en afvalwater. De terugslagklep laat het water in slechts één richting doorstromen.
  • Installeer een pomp- en/of bufferput om het overstromingswater zo snel mogelijk weer af te voeren.

Het spreekt voor zich dat je het best voor waterbestendige materialen kiest. Hout is uit den boze. Pvc, aluminium of staal zijn wel geschikt.

Een goede afwerking van je raam- en deurprofielen is zeker ook geen overbodige luxe.

Zie jij het verschil tussen pvc en aluminium ramen?

Find an Installer
Find a Fabricator
Business Kit
Energy Calculator