Vraag een gratis offerte

Tricks & Tips

Wat is de impact van goeie woningventilatie op je comfort?

clock min. reading time

Wil je je woning vrijwaren van schimmels en andere vochtproblemen? Dan is het niet alleen zaak om goed te isoleren, maar ook om goed te ventileren. En dat betekent niet alleen op tijd en stond je ramen openzetten, maar ook mechanische woningventilatie plaatsen. In dit artikel vertellen we je meer over de voordelen van een goed geventileerde woning en zoomen we in op enkele belangrijke aandachtspunten.

Woningventilatie: cruciaal voor je gezondheid

Mechanische woningventilatie is vandaag verplichte kost in de nieuwbouw, maar natuurlijk is ventileren ook een must in bestaande woningen. Op die manier zorg je er namelijk voor dat de leefruimtes in je woning minder condenseren en vermijd je tal van vochtproblemen in de slaapkamer, badkamer, kelder, … En dat komt niet alleen je woonbudget ten goede, maar ook je lichaam. Een te hoge vochtigheid kan namelijk je gezondheid ernstige schade toebrengen en bijvoorbeeld chronische ademhalingsproblemen veroorzaken.

Wat zegt de wet?

Ventileren is vandaag niet zomaar een vrijblijvende keuze. Volgende wettelijke bepalingen zijn van kracht:

  • De EPB-regelgeving maakt het sinds 2006 verplicht om een ventilatiesysteem te voorzien in een nieuwbouwwoning. In geval van renovatie moet je bij de vervanging van je vensters voor ramen met ventilatieroosters
  • De ventilatienorm (NBN D50-001) legt dan weer enkele praktijkregels op, die ons indirect verplichten om te ventileren. Zo vraagt deze norm om verse lucht aan te voeren in droge ruimtes (woonkamer, slaapkamer, bureau,…) en af te voeren in natte ruimtes (keuken, toilet, badkamer, …).

PVC-ramen en ventilatie: twee handen op één buik

De technologie staat niet stil, zeker niet als het aankomt op woningventilatie. Op zoek naar ramen die de meest uiteenlopende ventilatiesystemen kunnen integreren? Dan moet je bij Deceuninck zijn. Onze PVC-ramen hebben alles in huis voor een aangename, droge én lekker warme woning. Interesse? Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers! Meer informatie nodig?

Laat je inspireren met onze ramen- & deurenconfigurator