Vraag een gratis offerte

Tricks & Tips

Waarom renovatie nog altijd in de lift zit

clock min. reading time

Een huis renoveren is niet alleen een flinke relatietest; voor veel jonge eigenaars is het de enige haalbare optie als ze energiezuinig willen wonen. Bovendien zorgen goed gekozen ingrepen meteen voor meer comfort, een mooiere woning en een meerwaarde bij verkoop. Dat blijkt uit een recente rondvraag van de Vlaamse Architectenorganisatie NAV bij 237 architecten en 519 particulieren.

Nieuwbouw of renovatie?

Een nieuwbouwwoning voldoet aan strenge regels. Voor een goede isolatie en een zuinige verwarmingsinstallatie betaal je een stevig prijskaartje. Er komt ook 21% btw bovenop en dat is voor veel mensen een brug te ver. Renoveren met een vakman doe je aan 6% btw.

Een oudere woning renoveren kan je faseren; de helft van de particulieren doet gemiddeld vijf jaar over zijn verbouwproject. Doe-het-zelvers doen het rustiger aan, maar budget is hier natuurlijk ook een bepalende factor.

Zelf je woning renoveren

Vier op vijf verbouwers steekt zelf een handje toe bij de verbouwingen. In het huis blijven wonen tijdens de renovatie is een andere manier om het verbouwbudget niet in gevaar te brengen. Gelukkig besparen de ondervraagden niet op een architect: bijna de helft van de verbouwers schakelt binnen het jaar na aankoop van de woning een architect in om een vergunning te bekomen of werken te coördineren.

Budget in balans bij woningrenovatie

Bij verbouwingen wordt erg veel aandacht besteed aan de bouwschil. Terecht! Energiezuinig wonen start bij een goed geïsoleerde woning. De focus van vele verbouwers ligt op de installatie van nieuwe ramen en de plaatsing van dakisolatie, zo blijkt uit de NAV-enquête. Een nieuwe verwarmingsinstallatie doet het goed bij meer dan 60% van de ondervraagden. Een derde van hen kiest dan weer voor hernieuwbare energie, zoals een warmtepomp of zonnepanelen. Muur- en vloerisolatie staan tot slot ook op het verlanglijstje van 50% van de geïnterviewden.

Waarop focussen bij de verbouwing?

De bestaande woningmarkt moet nog altijd een inhaalbeweging maken op het vlak van energiezuinigheid. Toch kiezen heel wat eigenaars al voor goede ingrepen in de juiste volgorde. Dakisolatie en de renovatie van je ramen en deuren zijn perfect te faseren en zorgen meteen voor meer comfort. Informeer snel bij een vakman naar de geschikte ramen voor jouw verbouwproject.

Laat je inspireren met onze ramen- & deurenconfigurator