Vraag een gratis offerte

Tricks & Tips

Volmondig ‘ja’ voor verbouwen! Maar wat kost een totaalrenovatie?

clock min. reading time

Verbouwen heeft tal van voordelen. Zo bepaal je het tempo bijvoorbeeld helemaal zelf. Als je een beetje handig bent, kun je de kosten drukken door bepaalde zaken eigenhandig aan te pakken. De schaarste en de hoge kostprijs van de bouwgronden lokken meer en meer mensen richting renovatie. Het is ook het uitgelezen moment dankzij de historisch lage rentevoeten. Maar de rekenmeester in jou wil uiteraard wel weten waar hij aan begint. We helpen je uitzoeken hoeveel zo’n totaalrenovatie kost!

Een totaalrenovatie: wat houdt dat in?

Het begrip totaalrenovatie geeft de indruk dat je zowat alle onderdelen van je woning vernieuwt. In werkelijkheid gaat het niet altijd zo ver. Volgens de definitie van de overheid spreken we van een totaalrenovatie als je in een periode van vijf jaar drie van deze werken combineert:

  • Isolatie van dak en zoldervloer, met een minimumoppervlakte van 30 m²
  • Isolatie van de muren, met een minimumoppervlakte van 30 m²
  • Isolatie van vloeren en plafonds, met een minimum van 30 m²
  • Vervangen van ramen en schrijnwerk, met een minimum van 5 m²
  • Warmtepompen plaatsen
  • Zonneboiler installeren
  • Ventilatiesysteem installeren

Wat bepaalt het kostenplaatje van een totaalrenovatie?

Laten we meteen met de deur in huis vallen: een exacte totaalprijs geven is onbegonnen werk. Die hangt namelijk van te veel factoren af, zoals de begintoestand van de woning, het niveau van afwerking waarnaar je streeft, de gebruikte materialen, etc. Je bepaalt met andere woorden zelf of je tien euro of honderd euro neertelt voor een deurklink, en dit soort keuzes heeft uiteraard verregaande gevolgen voor het bedrag dat je op het einde van de renovatierit hebt gespendeerd. De meeste schattingen lopen uiteen tussen de 750 en 1.500 euro per vierkante meter.

Gelukkig is er ook goed nieuws: als je een totaalrenovatie uitvoert, heb je recht op een extra premie. Het precieze bedrag van de premie hangt af van het aantal werken dat je uitvoert en varieert tussen de 1.250 en de 4.250 euro.

Inzoomen op enkele onderdelen

  • Het vervangen van ramen is een standaardonderdeel van totaalrenovaties. Hoogrendementsglas laten plaatsen is dan ook een investering die zichzelf terugbetaalt. Voor een volledige woning is een totaalprijs van 15.000 euro een realistische schatting.
  • De elektriciteit van een oudere woning wordt meestal afgekeurd, zodat je na de aankoop sowieso de nodige aanpassingen moet doen. Vaak is het een goed idee om dan maar meteen alles te vernieuwen en je niet tot oplapwerk te beperken. Ook zonder bijkomende wensen op het vlak van domotica kom je al gauw aan 10.000 euro.
  • Na al die renovatiewerken zijn je muren waarschijnlijk lelijk toegetakeld – als ze dat al niet waren bij de aankoop. Ook voor bezetwerk of wand- en plafondbekleding moet je dus wat euro’s opzijzetten.

Zelfs als je je tot de hoogstnoodzakelijke veranderingen beperkt, zit je bij een totaalrenovatie al snel aan 65.000 euro. Om zeker te zijn, reken je daarbovenop het best nog een marge van 10% voor onaangename verrassingen zoals lekken of stabiliteitsproblemen.

Benieuwd wat jij voor je ramen, deuren, je dak en je gevel zal moeten neertellen? Neem vrijblijvend contact met ons op!