Vraag een gratis offerte

Tricks & Tips

Thermische glasbreuk: wat is dat?

clock min. reading time

Thermische glasbreuk is een vervelend verschijnsel dat – je raadt het al – te wijten is aan de temperatuur. En dan hebben we het met name over grote temperatuurverschillen tussen de verschillende onderdelen van een raam. Hierdoor ontstaan er spanningen in het materiaal, met mogelijk glasbreuk tot gevolg. Maar niet getreurd: dit euvel valt gemakkelijk te voorkomen. Ontdek hier hoe je dit aanpakt!

Wanneer loop je het risico op thermische glasbreuk?

Het zal je maar overkomen: je hebt nog maar net geïnvesteerd in prachtige hoogisolerende PVC-ramen en na enkele weken krijg je al te maken met glasbreuk. Wil je dit scenario liever ontlopen? Dan komt het erop aan de temperatuurverschillen tussen de verschillende onderdelen van het glas niet te hoog te laten oplopen:

  • Bij ongehard glas ligt de limiet op 35°C
  • Thermisch versterkt glas kan limieten aan tot 150°C.

De maximale temperatuurverschillen zijn ook afhankelijk van de buigbreeksterkte van het glas. Hoe hoger de buigbreeksterkte, hoe minder snel het glas zal breken. Opgelet: de kleinste beschadigingen in de glasrand kunnen al een invloed hebben op de buigbreeksterkte en dus ook op het maximale temperatuurverschil.

Hoe ontstaan de temperatuurverschillen en hoe pak je ze aan?

Een simpele oorzaak-gevolg-logica volstaat om in te zien dat je thermische glasbreuk in de eerste plaats voorkomt door de temperatuurverschillen in te dijken:

  • Als de zonnewering te dicht bij het raam is aangebracht, ontstaan er grote temperatuurverschillen in het glas. Laat altijd enkele centimeters tussen.
  • Verwarmingselementen vlak bij het glas kunnen eveneens tot hoge temperatuurschommelingen leiden. Kies altijd voor speciaal ontworpen verwarmingselementen die een te sterke opwarming van het glasoppervlak tegengaan.
  • Plaats in je interieur geen grote voorwerpen net achter het glas.

Laat je inspireren met onze ramen- & deurenconfigurator

Je kunt natuurlijk ook altijd voor thermisch versterkt glas kiezen, dat in normale omstandigheden nooit af te rekenen krijgt met thermische glasbreuk.

Op zoek naar de juiste profiel voor je topbeglazing? Dan zijn de hoogisolerende PVC profielen van Deceuninck een must! Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers! Meer informatie nodig?

Vind een verdeler