Vraag een gratis offerte

Tricks & Tips

Renovatie keuken: hier moet je aandacht aan schenken

clock min. reading time

Is je oude keuken dringend aan vervanging toe? En droom je al stiekem van een splinternieuwe keuken? Schenk bij een eventuele renovatie of verbouwingswerken dan aandacht aan volgende praktische punten.

Stijging btw op renovatiewerken

Sinds 2016 stijgt de btw op renovatiewerken voor huizen tussen 5 en 10 jaar oud naar 21%. Het verlaagde btw-tarief van 6% geldt dan nog alleen voor woningen ouder dan 10 jaar. Start daarom zeker pas wanneer je woning ouder is dan 10 jaar met de uitvoering van je eventuele renovatieplannen.

Uitbreken van muren, ramen en deuren

Een keuken renoveren in een bestaande woning is vaak een moeilijke taak. De afmetingen van je nieuwe keuken lopen niet gelijk met je oude keuken, zeker niet als je kiest voor een totaal andere inrichting. Soms zal je een binnenmuur moeten open- of afbreken. Hetzelfde geldt voor ramen en deuren.

Tip: Moet je door de verbouwingswerken nieuwe ramen of deuren plaatsen? Kies dan voor de sterk isolerende Elegant deuren en ramen van Deceuninck. Onze topmaterialen beschikken over een ongeëvenaarde thermische en akoestische isolatie. Bovendien kun je in bepaalde gevallen in aanmerking komen voor een renovatie- of isolatiepremie van de Vlaamse overheid of de netbeheerder.

Laat je inspireren met onze ramen- & deurenconfigurator

Let op met water, elektriciteit, vloeren en plafonds

Renovatiewerken hebben vaak ook een impact op je elektriciteits- en waterleidingen. Zeker bij oude woningen moeten de elektriciteitsleidingen vernieuwd worden. Afhankelijk van de opbouw van je nieuwe keuken zal je waterleidingen moeten verplaatsen.

Bij een grondige renovatie zal je soms ook de vloer moeten uitbreken of een nieuw plafond laten plaatsen. De specialisten van Deceuninck beschikken alvast over de nodige expertise in vloer- en plafondbekleding.

Kies de juiste look met bijhorende inrichting

Bepaal op voorhand welke inrichting en welk design je wenst. De omvang, ruimte en plaatsing van je keuken en alle bijhorende materialen zijn namelijk grotendeels afhankelijk van de stijl die je voor ogen hebt. Moderne keukens hebben bijvoorbeeld een meer open inrichting dan klassieke keukens. Landelijke keukens combineren traditionele en moderne elementen, en maken gebruik van natuurlijke materialen zoals massief hout en natuursteen. Typerend is ook de aanwezigheid van landelijke ornamenten zoals een vrijstaand fornuis, een kookeiland of een grote stenen spoelbak.

Vind een verdeler