Vraag een gratis offerte

Tricks & Tips

PVC-ramen: zo verbeteren ze de energiescore van je woning

clock min. reading time

Het EPC certificaat is een belangrijk onderdeel van de EPB regelgeving die betrekking heeft op bestaande woningen. EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat.Wie zijn woning verkoopt of verhuurd, is verplicht om een energieprestatiecertificaat (EPC) voor te leggen. Aan de hand van dit document, en meer bepaald de EPC-score, zien potentiële kopers of huurders meteen hoe energiezuinig het gebouw is. Maar hoe wordt de EPC-score  berekend? En wat is de impact van goed isolerende PVC-ramen?

EPC-score : wat houdt deze in?

Energiezuinig bouwen is stilaan uitgegroeid van een trend tot de norm. Het energieprestatie-certificaat, dat sinds 2011 verplicht is, heeft daar natuurlijk veel mee te maken. Op elk certificaat staat een getal dat het energieverbruik aangeeft per vierkante meter bruikbare vloeroppervlakte. Hoe lager de EPC-score, hoe beter je woning isoleert. Onder meer deze factoren zijn doorslaggevend:

  • Isolatie van ramen en deuren
  • Muurisolatie
  • Dakisolatie
  • Verwarmingsinstallaties

Verbruikerspatronen of het aantal personen binnen je gezin hebben geen invloed op de energiescore. Daardoor is het dus mogelijk dat het verbruik op je energiefactuur hoger of lager ligt dan het energieprestatiecertificaat zou doen vermoeden. Voor een woning is 398 de gemiddelde energieprestatiescore, voor een appartement is dat 295. Het energieprestatiecertificaat is geldig voor een periode van 10 jaar. Daarna is er een nieuwe analyse nodig door een onafhankelijk expert.

Laat je inspireren met onze ramen- & deurenconfigurator

 

EPC-score : een stuk lager met isolerende PVC-ramen

Het EPC geeft ook een aantal energiebesparende aanbevelingen. Die hebben vaak betrekking op de ramen. Vandaag ontsnapt nog altijd tot 15% van de warmte in onze huizen langs de ramen. Het zal je dan ook niet verwonderen dat kwalitatieve ramen van cruciaal belang zijn om de energiescore van je woning te verbeteren.

De isolatiewaarde van glas en raam wordt uitgedrukt in U-waarden. Die drukken het warmteverlies uit per vierkante meter Kelvin (W/m²K). Hoe lager de waarden, hoe beter!

  • Uf-waarde = U-waarde van het raamprofiel (= U frame)
  • Ug-waarde = U-waarde van het glas (= U glass)
  • Uw-waarde = globale U-waarde van glas en raamprofiel (= U window)

Wie kiest voor isolerende PVC-ramen, kan alvast op beide oren slapen. Onze ramen en deuren in kunststof bereiken al vlug een Uw-waarde van 0,73 W/m²K. Daarmee halen ze een uitstekende energieprestatie binnen hun prijscategorie. De vervanging van ramen voorzien van enkele beglazing door Deceuninck Zendow#neo ramen voorzien van hoogrendementsbeglazing leveren al gauw een energiewinst op van 29%.

Wil je weten hoeveel jij bespaart met isolerende PVC-ramen? Bereken het met de energiecalculator van Deceuninck. Slaat de U-waarde van onze PVC ramen je met verstomming? Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van Partners!