Vraag een gratis offerte

Tricks & Tips

Mos op het dak? Je dak ontmossen doe je zo

clock min. reading time

Bij de plaatsing van je dak heb je natuurlijk over alles nagedacht. Je hebt de beste materialen gekozen, van dakbedekking tot dakrandoversteek. Nu is het de kunst om je dak in topvorm te houden. Want enkel een goed onderhouden dak blijft je beschermen tegen weer en wind.

Waarom je dak ontmossen?

Een met mos overgroeid dak ziet er slordig uit, en dat is op zich al een reden om snel in te grijpen. Maar het mos tast ook je dakbedekking en randoversteken aan. De kleine worteltjes zetten zich vast op elke dakbekleding en verzwakken het materiaal. Laat je het mos te lang woekeren? Dan ontstaan er barstjes en scheurtjes. En die leiden tot vochtproblemen: voorkomen is dus de boodschap!

Je dak ontmossen kan je zelf

Om je dak te ontmossen hoef je niet altijd een specialist te laten komen. Als je een beetje handig bent – en geen last hebt van hoogtevrees – kan je het ook zelf. Een hogedrukreiniger is het enige wat je nodig hebt. Als je wil, of als je met hardnekkig mos kampt, voeg je een gespecialiseerd product toe aan het water. Maar meestal volstaat het om je dak af te spuiten met water. Je voert de werken het best uit na een vochtige periode. De delen die moeten verwijderd worden, zijn dan goed doordrongen met vocht, waardoor hun hechting op de ondergrond fel is afgenomen.

Na het ontmossen kan je het dak nog behandelen met een product dat de groei van mos tegengaat. Handig als je die klus liever niet te vaak herhaalt.

Hou het veilig

We kunnen het niet genoeg herhalen: je veiligheid komt altijd eerst. Ga daarom nooit onvoorbereid je dak op. Een stevige, stabiele ladder is een absolute must wanneer je zelf je dak ontmost. Een hoogtewerker is natuurlijk nog beter. Trek degelijke schoenen aan, want een bemost dak is vaak glad.

Laat je zelfvertrouwen je toch in de steek? Neem dan geen onnodige risico’s en laat je dak ontmossen door een specialist.

Vind een verdeler