Vraag een gratis offerte

Tricks & Tips

Luchtdicht bouwen: wat is dat precies?

clock min. reading time

De energiekosten swingen de laatste jaren de pan uit. Het algemeen energieverbruik in België is veel te hoog en natuurlijke grondstoffen worden alsmaar schaarser. Daarom is een goede isolatie verplicht als je een huis bouwt. De overheid hecht onder meer veel belang aan luchtdicht bouwen. Zie jij door het bos de bomen nog? We maken je wegwijs in het energielandschap.

Passiefhuis vs. BEN-woning

Eerst moeten we even enkele begrippen uitleggen. Heb je in je woning alleen in extreme omstandigheden een verwarmingsinstallatie nodig, dan spreek je van een passiefhuis of een nul-energiewoning. Je woning is dan zo goed geïsoleerd dat je normaal gezien genoeg hebt aan hernieuwbare energie, via zonnepanelen of een warmtepomp. Is de netto-warmtebehoefte voor je woning niet nul, maar kleiner of gelijk aan 70 kWh/m2, dan spreken we van een bijna-energieneutrale woning of BEN-woning.

Het effect van luchtdicht bouwen

Energiezuinig bouwen hangt af van twee belangrijke factoren: een lage energiebehoefte en een uitstekende isolatie. Een goed geïsoleerde woning voorkomt warmteverlies en beperkt je energiebehoefte. Dat betekent dat je vloer, dak, gevel, ramen en deuren aan de hoogste kwaliteitseisen moeten voldoen én dat de overgang van bijvoorbeeld de muur naar het raam naadloos moet zijn. 

Optimale isolatie van je woning

Een luchtdicht huis garandeert een optimale isolatie van je woning. Dat betekent niet dat er geen verluchting is. Mechanische ventilatie zorgt voor een aangenaam binnenklimaat en een hoge luchtkwaliteit. Je ventilatiesysteem geeft je alle controle over de binnentemperatuur en haalt pollen, geurtjes en fijn stof uit de binnenlucht. Isolatie en ventilatie zijn dus de perfecte combinatie. 

De voordelen van luchtdicht bouwen

Superisolerende ramen zijn essentieel als je luchtdicht wil bouwen. Dan kom je automatisch uit bij pvc ramen en deuren. Daarmee haal je de best isolerende raamomkadering in huis en verzeker je je van een laag K-peil en een beperkt E-peil. Die scores drukken respectievelijk de isolatiewaarde en de energiescore uit. En ze bepalen hoeveel belastingvoordelen je geniet!

Hoe pvc ramen het verschil maken

Bij een luchtdichte woning moet de bouwschil 100% gesloten zijn. Dat betekent: ramen en deuren van de hoogste kwaliteit, sluitpunten en raakvlakken die perfect afsluiten én die naadloos aansluiten op je muurisolatie. Bij Deceuninck vind je alle oplossingen voor luchtdicht bouwen.  Al onze producten voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen en onze installateurs hebben een ruime ervaring. Neem gerust contact op met onze vakmannen!

Ontdek Elegant