Vraag een gratis offerte

Tricks & Tips

Je pvc ramen en deuren onderhouden: 5 tips

clock min. reading time

Als je niet graag poetst, zijn ramen en deuren in pvc een uitstekende keuze. Pvc staat er namelijk om bekend dat het vuil weert en dus heel weinig onderhoud vergt. Toch kun je niet helemaal aan een sporadische poetsbeurt ontsnappen. Hoe pak je dat dan precies aan? We zetten voor jou enkele nuttige tips op een rijtje.

1.     Onderhoud je pvc ramen en deuren enkele keren per jaar

We stellen je alvast gerust: het volstaat om je ramen en deuren twee of drie keer per jaar te reinigen. Bovendien is dit werkje niet echt intensief of tijdrovend. Wel moet je ervoor zorgen dat je telkens het volledige raam en de volledige deur reinigt. Dat betekent dus het schrijnwerk, het glas, de bewegende delen én het beslag.

2.     Gebruik een zachte doek

Pvc heeft heel wat voordelen, maar het materiaal is wel nogal krasgevoelig. Daar moet je rekening mee houden tijdens het onderhoud. Gebruik om beschadiging te vermijden enkel een zachte doek of een spons. Schoonmaakmaterialen met een ruw oppervlak zijn volledig uit den boze.

3.     Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen

Ook uit  agressieve schoonmaakproducten zijn een slecht idee. Pvc is namelijk niet bestand tegen sterke oplosmiddelen en oxiderende zuren. In de meeste gevallen zijn reinigingsmiddelen trouwens overbodig en volstaat gewoon water. Wil je toch een schoonmaakproduct gebruiken? Zorg er dan voor dat je goed naspoelt met zuiver water.

4.     Vermijd strepen, gebruik een ui

Streeploze ramen, voor veel mensen blijft het een utopie. Toch is de oplossing erg simpel: pel een ui en voeg die toe aan het water of het sopje waarmee je de ramen gaat lappen. Een gepelde ui is een handige truc om strepen te vermijden. Het klinkt misschien wat gek, maar het resultaat zal je verbazen.

5.     Reinig je ramen nooit droog

Je pvc ramen en deuren onderhouden doe je dus altijd met water of met een sopje, nooit met een droge doek. Dat heb je namelijk kans op krassen. Schijnt de zon fel? Ook dan is het niet zo’n goed idee om aan de slag te gaan. Door het zonlicht worden je pvc ramen en deuren namelijk te snel droog, waardoor het risico op krassen groter wordt.

 

Zie jij het verschil tussen pvc en aluminium ramen?