Vraag een gratis offerte

Tricks & Tips

Je bouwvergunning aanvragen: hou rekening met het E-peil

clock min. reading time

Vanaf dit jaar verstrengt het E-peil voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen van E-35 naar E-30. Dat betekent dat nieuwe woningen volgend jaar nog energiezuiniger moeten zijn. Om te voldoen aan de strengere eisen, zullen grotere investeringen nodig zijn die de bouwkosten opdrijven. Maar daar worden we op lange termijn gelukkig allemaal beter van.

E-peil uitgelegd

De Vlaamse overheid berekent de energiezuinigheid van woningen, het E-peil, op de volgende manier: als je de binnentemperatuur het hele jaar op 18°C houdt, hoeveel energie verbruik je dan? In een slecht geïsoleerde woning zal de energie-efficiëntie erg laag liggen, terwijl de nieuwste passiefwoningen veel zuiniger omspringen met stroom en gas.

Voor nieuwbouwwoningen geldt er sinds 2006 een maximaal toegelaten E-peil, dat elke twee jaar strenger wordt. Momenteel mag het E-peil van een nieuwe woning niet hoger zijn dan E-30.

Sinds 2015 zijn er ook normen voor renovatiewoningen. Na een renovatie is het maximaal toegestane E-peil E-70. Vanaf 2022 bedraagt de maximaal E-peil voor wooneenheid E60. De meest upgedate cijfers kan je hier terugvinden.

Laag E-peil? Ga voor een BEN-woning

Wil je duurzaam investeren in een energiezuinige woning? Dan is een BEN-woning of Bijna-Energieneutrale woning de beste langetermijnoplossing. Zo’n woning bezorgt je een bijzonder lage energiefactuur – de investering verdient zichzelf dus gegarandeerd terug. Bovendien is energieneutraal wonen de toekomst en krijgt je BEN-woning zo vanzelf een meerwaarde. De overheid voorziet trouwens premies en financiële voordelen voor al wie in bijna-energieneutraal wonen investeert, op welke manier dan ook: ventilatie, dak- en muurisolatie, verwarming, isolerende ramen en deuren, …

Een BEN-woning is evenwel pas een BEN-woning als het E-peil lager is dan 30. Hoe je dat bewerkstelligt? De oplossingen van Deceuninck helpen je al een heel eind op weg. Informeer je bij onze specialisten over de mogelijkheden die hoogisolerende ramen en deuren tegenwoordig bieden,  en werk zo aan een energiezuinige toekomst – door letterlijk te beginnen bij je eigen voordeur.

Laat je inspireren met onze ramen- & deurenconfigurator