Vraag een gratis offerte

Tricks & Tips

Iedereen BEN: is jouw woning al bijna-energieneutraal?

clock min. reading time

Heb je al gehoord van BEN-woningen? BEN staat voor Bijna-EnergieNeutraal, wat betekent dat je woning dankzij innovatieve (isolatie)technieken amper energie verbruikt. Die energie wordt bovendien geput uit hernieuwbare bronnen, waardoor je woning op-en-top duurzaam is. Vanaf 2021 is elke nieuwbouwwoning verplicht BEN. Maar zolang hoef je niet te wachten natuurlijk. Ontdek welke stappen je vandaag al kan zetten, zodat straks iedereen BEN is.

Wie BEN is, betaalt minder

BEN-woningen verbruiken erg weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Tel daarbij de aanwezigheid van groene energiebronnen, en je weet meteen waarom eigenaars van BEN-woningen definitief verlost zijn van die torenhoge energierekeningen. Ook de investeringskosten hoeven niet tot drempelvrees te leiden. Dankzij de huidige technologieën zijn BEN-woningen perfect betaalbaar. Daarnaast krijgt iedereen die BEN is, nog een extra financieel duwtje in de rug:

  • Wie dit jaar een bouwaanvraag indient voor een nieuwe woning of een nieuw appartement, heeft recht op een E-peilpremie als het E-peil maximaal E40 (20 punten beter dan het wettelijke E-peil van 60) of lager is. Voor een BEN-woning (E30) loopt de premie op tot 2.300 euro (huis) en 1.100 euro (appartement).
  • Voor een woning/appartement met een E-peil van maximaal E40 krijg je 50% korting op de onroerende voorheffing. Wie een BEN-woning bouwt, met een E-peil van maximaal E30 dus, krijgt vijf jaar lang 100% korting op de onroerende voorheffing, een voordeel dat al snel oploopt tot 5.000 euro.
  • Sommige banken bieden een voordelig BEN-krediet

Hoe word jij BEN?

Als je net als iedereen BEN wil worden, verdienen een aantal aspecten in je woning bijzondere aandacht. We lijsten ze hieronder voor je op:

  • Dak en vloer zijn cruciale schakels in een goed geïsoleerde woning. Door je huis te voorzien van een isolerende mantel, bespaar je veel energie én geld.
  • Buitenmuren vragen een degelijke, integrale aanpak. Daarbij is het zaak om koudebruggen te vermijden.
  • Kwalitatieve ventilatie met aandacht voor luchttoevoer én –afvoer is een must.
  • Verwarming in BEN-woningen gebeurt op basis van hernieuwbare energie. Toegankelijke maatregelen zijn bijvoorbeeld de plaatsing van een zonneboiler en een pv-installatie.
  • Glas, ramen en deuren zijn bepalend om al dan niet van een BEN-woning te kunnen spreken. Hoogrendementsglas in combinatie met hoogisolerend schrijnwerk is een basisvoorwaarde.

Iedereen BEN, ook Deceuninck

Wie BEN in de praktijk wil brengen, laat zich het best bijstaan door een BEN-voorloper. Deceuninck is trotse bezitter van het “Ik BEN mee”-label en heeft met innovaties zoals de ThermoFibra techniek alles in huis om het buitenschrijnwerk in je woning energie-efficiënt te maken!

Droom jij ook van een BEN-woning? Vraag een prijsofferte aan voor onze hoogisolerende ramen & deuren en complementaire gevelafwerking, of ga langs bij een van onze verdelers!