Vraag een gratis offerte

Tricks & Tips

Hervorming registratierechten: wat mag je verwachten?

clock min. reading time

Het verschil tussen een groot en een klein beschrijf, kandidaat-kopers weten er alles van. In het eerste geval betaal je 10% registratierechten, bij een klein beschrijf is dat maar 5%. Op een aankoopsom van 200.000 euro betekent dat een verschil van maar liefst 10.000 euro. Tot voor kort, tenminste. Want minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open Vld) denkt eraan om het huidige systeem te hervormen. Het klein beschrijf dreigt hiermee op de schop te gaan. Gelukkig zijn er nog andere manieren om wonen goedkoper te maken.

Wat is er aan de hand?

Of je 10 of 5% registratierechten betaalt, hangt van het kadastraal inkomen (KI) van je woning of appartement. Dat kadastraal inkomen werd vastgelegd in 1975 en is sindsdien niet meer herzien. 40% van de Vlaamse woningen valt hierdoor onder het klein beschrijf. Vraag is natuurlijk of het KI nog altijd de werkelijke waarde van je woning weerspiegelt. Zo vallen veel grote herenhuizen nog onder het klein beschrijf, terwijl het zelden om bescheiden woningen gaat. Moderne maar kleine appartementen vallen dan weer vaak onder het groot beschrijf. Om maar te zeggen dat de logica zoek is. Turtelboom wil nu komaf maken met die “historisch gegroeide onrechtvaardigheid".

Op naar één beschrijf

Om de ongelijkheid tussen groot en klein beschrijf aan te pakken, wil minister Turtelboom evolueren naar een globaal tarief voor de “enige en eigen gezinswoning”. Er gaan onder meer stemmen op voor een procentuele formule, waarbij je een groter of kleiner beschrijf betaalt in functie van de aankoopwaarde van je woning. Energiezuinige woningen met een laag E-peil zouden dan een gunsttarief genieten.

Isolatie altijd in je voordeel

Of het zover komt, is voorlopig nog koffiedik kijken. Wat wél vaststaat, is dat energiezuinige woningen meer en meer beloond worden met allerlei fiscale gunstmaatregelen. Loop je door de hervorming van de registratierechten een klein beschrijf mis? Dan loont het zeker om te investeren in hoogisolerende PVC-ramen en deuren. Die garanderen je een lage energiefactuur, mooie premies en fiscale voordelen én een korte terugverdientijd.

Wil je ook graag besparen dankzij hoogisolerende ramen en deuren? Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers! Meer informatie nodig? Vraag een gratis brochure aan!

Vind een verdeler in uw buurt