Vraag een gratis offerte

Tricks & Tips

Extra isolatie aanbrengen: is dat vandaag nog nodig?

clock min. reading time

Sinds 2021 moet elke nieuwbouwwoning bijna-energieneutraal zijn. Je doet er dus goed aan om rekening te houden met energie-efficiëntie, en isolatie is daar een onmisbaar onderdeel van. Als je een oude woning verbouwt, is extra isolatie aanbrengen wellicht geen overbodige luxe … Of juist wel?

Waarom je woning isoleren?

Zoals gezegd, is een degelijke woningisolatie (dak, muren, vloer, zolder …) onlosmakelijk verbonden met energie-efficiënt wonen. Enkele concrete redenen om extra isolatie aan te brengen in jouw woning:

  • Minder warmteverlies door slecht geïsoleerde muren, enkel glas in ramen of een onvoldoende geïsoleerd dak
  • Minder CO2-uitstoot, omdat je minder brandstof verbruikt om je woning te verwarmen
  • Minder hoge energiefactuur (!)
  • Hoger wooncomfort
  • Minder kans op vochtproblemen ten gevolge van condensatie

Kortom, je woning goed isoleren is niet alleen een wettelijke aanbeveling. Op lange termijn levert het je niets dan voordelen op.

Soorten isolatie

Overtuigd van de noodzaak van extra isolatie? Dan is het tijd om er werk van te maken. Na de isolatie van je dak – wat altijd de prioriteit moet zijn – is muurisolatie de aangewezen tweede stap. Je muren isoleren kun je op verschillende manieren.

De spouwmuren isoleren, is een populaire manier om oude, slecht geïsoleerde muren alsnog van degelijk isolatiemateriaal te voorzien. Maar soms wordt er gekozen voor extra isolatie langs de binnen- of buitenzijde van de muren. Laat je in elk geval adviseren door een specialist, want aan extra isolatie hangt doorgaans een (fiks) prijskaartje vast.

Al aan je ramen gedacht?

Als je dan toch renoveert, kun je het best meteen ook de ramen en deuren van je oude woning vervangen door nieuwe, sterk isolerende exemplaren. Pvc is in dit geval het gedroomde materiaal. Het isoleert uitstekend, zowel thermisch als akoestisch. Dankzij pvc-ramen en -deuren beperk je dus niet alleen het warmteverlies en jouw energieverbruik aanzienlijk, je doet er jezelf ook nog eens een portie rust en stilte mee cadeau!

Lees hier waarmee je zeker rekening moet houden wanneer je pvc-ramen aankoopt.

Ontdek Elegant