Deze vijf tips doen je energieverbruik dalen, met een aanzienlijk lagere eindfactuur als gevolg. Goed voor het milieu én voor je portemonnee.
In de zomer heb je geen gebrek aan ‘energie’. Profiteer van de lange zomerdagen en schakel het kunstlicht uit zolang er voldoende daglicht is. Je verwarming kan je in zomerstand zetten zodat ze niet automatisch opstart wanneer de buitentemperatuur ’s ochtends wat lager ligt. Zo blijft het binnen de hele dag lekker koel en verspil je geen euro aan overbodige verwarming.
Slaag je er toch niet in om je huis fris te houden? Laat dan niet meteen een airconditioning-installatie plaatsen, want die verslindt stroom. Denk in de eerste plaats aan een goede isolatie. In een goed geïsoleerde woning moeten de verwarming en airconditioning veel minder op. Het volstaat niet om alleen je muren en je dak te isoleren. Ramen en deuren zijn minstens even belangrijk.
Een gezonde en duurzame woning is goed geïsoleerd, maar moet ook geventileerd worden. Vroeger gebeurde ventilatie vanzelf: er kwam onvermijdelijk frisse lucht binnen door ramen en deuren en spleten en kieren. Tegenwoordig bestaan er verschillende mechanische ventilatiesystemen waarmee je je woning kan beschermen.
Ook op elektrische toestellen kan je flink besparen. Let bijvoorbeeld op het energielabel van grote huishoudtoestellen, dat je informeert over het energieverbruik van ieder toestel. Het verschil tussen een doorsnee apparaat en een toestel met het label A+++ is soms enorm. Zo verbruiken de nieuwste en zuinigste droogkasten vijf keer minder stroom dan de meeste droogkasten die nu in gebruik zijn! Een huishoudtoestel met een uitstekend label is een eenmalige investering die zichzelf snel terugverdient.
Je legt waarschijnlijk niet snel de link tussen energie besparen en ramen en deuren. Toch spelen ze een cruciale rol in energiezuinige woningen. Net vanwege de eisen om goed te isoleren én te ventileren, zijn ramen zo belangrijk. Met drievoudig glas en isolerende raam- en deurprofielen verliest je woning veel minder warmte en bespaar je dus op verwarming. De hoogisolerende ramen van Deceuninck zijn gemaakt van structurele glasvezels en isoleren daardoor nog beter.