Vraag een gratis offerte

Tricks & Tips

Deceuninck helpt Vlamingen ‘BENOveren’

clock min. reading time

BENOveren is intelligent en doelgericht renoveren. Niet zomaar verbouwen, maar je woning op een efficiënte manier energiezuinig maken.

Wie een blik werpt op de Vlaamse woningen, kan er niet omheen: heel veel huizen zijn sterk verouderd. Zo’n 200.000 huizen zijn in te slechte staat om het vereiste basiscomfort te bieden. Een van de meest voorkomende problemen is een gebrek aan isolatie, waardoor de bewoners veel harder moeten verwarmen dan strikt noodzakelijk is. Duur, inefficiënt en slecht voor het milieu.

Omdat energiezuinige nieuwbouw niet volstaat en we ook aan energiezuinige renovatie moeten doen, hebben de Vlaamse overheid en de bouwsector vorig jaar het Renovatiepact 2050 ondertekend. De ambitie is om elk huis en elk appartement tegen 2050 energiezuinig te maken.

Hoe we dat gaan doen? Door radicaal anders te renoveren. Efficiënt en doeltreffend. Niet zomaar verbouwen, maar gericht renoveren met het oog op veel betere energieprestaties. Zeg maar ‘beter renoveren’ of ‘BENOveren’.

Waarom nu al BENOveren?

Gewoon renoveren is out, beter renoveren is in. De voordelen zijn talrijk:

 1. Een lagere energiefactuur. Dankzij degelijke isolatie gaat er minder warmte verloren en daalt je verbruik zienderogen.
 2. Meer wooncomfort. Het tochtgevoel, de koude winters en de oververhitting in de zomer zijn voorgoed verleden tijd.
 3. Een gezonder binnenklimaat. Tijdens je BENOvatie kun je je ventilatie verbeteren, waardoor er meer continu zuurstof binnen komt en de vervuilde en vochtige lucht efficiënter wordt afgevoerd.
 4. Een mooier huis. Een BENOvatie is de uitgelezen kans om werk te maken van een nieuwe gevel, een nieuw dak, stijlvol buitenschrijnwerk, …
 5. Een financiële meerwaarde. Niet alleen levert het je een forse besparing op, je woningwaarde stijgt ook.
 6. Goed voor het klimaat. Het milieu lijdt op verschillende manieren onder ons verouderde woningbestand. Een goed geïsoleerde en luchtdichte woning daarentegen doet je ecologische voetafdruk meteen afnemen.
 7. Klaar voor je oude dag. Beter renoveren is renoveren met het oog op de toekomst. Maak je woning comfortabel, veilig en gezond, zodat je er jarenlang van kunt genieten.
 8. Minder onderhoud. Door alle knelpunten in één keer aan te pakken, bespaar je op de lange termijn aan onderhoudskosten.
 9. Het is perfect haalbaar. Een BENOvatie is geen onhaalbare kaart, zelfs niet als je woning al decennia meegaat, en ook niet als je tien jaar geleden al eens renoveerde. Een BENOvatie kan altijd.
 10. De overheid betaalt mee. Premies en energieleningen geven je een duwtje in de rug.

Stappenplan BENOveren

Goed begonnen is half gewonnen

Voor je een BENOvatie aanvat, moet je enkele zaken op een rijtje zetten. Ten eerste is er natuurlijk het budget. Zelfs met alle overheidssteun zul je zelf ook moeten investeren. Om te weten te komen wat haalbaar is binnen jouw budget, spreek je het best een architect of aannemer aan.
Ten tweede moet je voor jezelf bepalen waar je heen wilt met je BENOvatie. Staat een lager energieverbruik bovenaan op je verlanglijstje of is het je voornamelijk te doen om meer wooncomfort? Vertel je architect of aannemer wat je prioriteiten zijn, zodat hij of zij je de mogelijkheden in detail kan laten zien.
De derde voorbereidende stap is een plan maken. Wie ambitieus is mag het gerust een ‘masterplan’ noemen, maar eigenlijk is het eenvoudigweg een traject met een duidelijk einddoel. Ook hiervoor klop je het best aan bij een architect of een andere expert.

Een BENOvatietraject op maat

Met welke stappen je begint, hangt van veel factoren af: de oorspronkelijke bouwmethode, de architectuur, je budget, de huidige toestand van de woning, … Toch is er een volgorde die voor de meeste woningen goed werkt:

 1. Dak
 2. Buitenmuren
 3. Beglazing, ramen, deuren en poorten
 4. Vloer
 5. Technieken: verwarming, sanitair, warm water, ventilatie, verlichting en elektriciteit

Focus op ramen en deuren

We zouden Deceuninck niet zijn als we je niet konden adviseren over ramen en deuren. Meer zelfs: Deceuninck is partner van mijnBENovatie.be en gaat doelgericht op zoek naar oplossingen om jou nog slimmer te laten renoveren.

In huizen die relatief goed zijn geïsoleerd, heeft niets een groter effect op je BENOvatie dan de ramen en deuren. Hoogrendementsglas, pvc-raamprofielen en isolerende deuren tillen zowel je energieprestaties als je wooncomfort naar een hoger niveau. Streef naar glas met een Ug-waarde van 1,1 W/m2.K en ramen (profielen en beglazing) met een Uw-waarde van 1,5 W/m2.K. Die waarden haal je makkelijk met driedubbel glas en nieuwe pvc-profielen.

Contacteer ons vrijblijvend voor een offerte of een constructief gesprek over jouw BENOvatie!