Vraag een gratis offerte

Tricks & Tips

Brandveilig verbouwen? Dat doe je zó!

clock min. reading time

Plannen om je woning een make-over te geven? Dan zijn er verschillende aandachtspunten om rekening mee te houden. Denk maar aan energie-efficiëntie, akoestiek en esthetiek. Maar daar blijft het niet bij. De veiligheid van je woning is natuurlijk minstens even belangrijk, of beter: het belangrijkste. Zo is de brandveiligheid een cruciale factor. Die hangt onder meer af van de gebruikte bouwmaterialen. Ontdek hier de belangrijkste do’s-and-don’ts.

Het belang van de juiste bouwmaterialen

Brandveilig verbouwen begint bij kwalitatieve, brandveilige bouwmaterialen. De materialen die je kiest, bepalen of een brand wordt afgeremd of net gestimuleerd. Geef altijd de voorkeur aan niet-brandbare isolatiematerialen. Denk maar aan glaswol en steenwol, die de brandwerendheid van een wand sterk verbeteren.

Opgelet: pas tijdens je verbouwing op met gevaarlijke stoffen zoals verf, afbijtmiddelen en lijm. De dampen kunnen licht ontvlambaar zijn en zelfs explosief!

Brandvertragende ingrepen

Naast het gebruik van niet-brandbare bouwmaterialen kun je nog heel wat andere maatregelen nemen die het gevaar op een brand verkleinen. Denk maar aan de plaatsing van deuren die de vlammen minstens twintig minuten tegenhouden. En ook brandwerende scheidingswanden en plafonds kunnen het verschil maken tussen leven en dood. Verder doe je er goed aan om te investeren in veiligheidsglas. Dat vormt een hitte-isolerend schild dat vuur, rook en giftige dampen tegenhoudt. Gewoon glas zal sneller springen, wat het vuur vrij spel geeft.

PVC-ramen en -deuren als onmiskenbare troef

Ga je verbouwen en wil je zeker zijn dat je woning brandveilig is? Dan zijn PVC-ramen en -deuren of aluminium ramen en deuren een goede zet. Doordat ze moeilijk ontvlambaar zijn, zullen ze minstens een halfuur lang het vuur in toom houden. Dat geeft je extra tijd om jezelf en je gezin te evacueren en in veiligheid te brengen.

Interesse? Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers! Meer informatie nodig? Vraag een gratis brochure aan!