Vraag een gratis offerte

Tricks & Tips

BEN-bouwen: met deze tips hou je het betaalbaar!

clock min. reading time

Om aan de Europese EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) te voldoen, zal elke nieuwe woning in Vlaanderen verplicht Bijna-EnergieNeutraal (BEN) moeten zijn. Praktisch haalbaar? Ongetwijfeld, zo leert www.IedereenBEN.be ons. Maar hoe hou je het ook betaalbaar? Want al oppert men soms dat BEN-bouwen 10 à 15% duurder is dan een woning die louter aan de huidige energie-eisen voldoet, exacte becijferingen kunnen onze Belgische bouwconfederaties niet voorleggen. Feit is wel dat wie het slim aanpakt de meerkosten kan beperken tot 4 à 6%. Dat is een haalbare kaart, zeker wanneer je de energiebesparing en de waardestijging van je woning t.o.v. een ‘gewone’ nieuwbouw mee in rekening neemt.

BEN bouwen, dat is je woning zó energiezuinig maken dat ze nog amper iets verbruikt. Vanaf 2021 is het de norm, maar een Bijna-EnergieNeutrale of BEN-woning loont natuurlijk vandaag al. Je energierekening daalt gevoelig én je maakt aanspraak op allerlei premies. Hoe maakt een BEN-woning het verschil? Door hernieuwbare energie te koppelen aan topisolatie. Onder meer de kwaliteit van de ramen is daarbij van sleutelbelang.

1. Bouw compact en eenvoudig

De kostprijs van een huis is recht evenredig met de oppervlakte ervan. Voor een groot huis is er meer materiaal nodig, en iedere vierkante meter zal je later moeten onderhouden en verwarmen. Denk ook goed na over de vormgeving. Een woning met een eenvoudige maar doordachte architectuur kost aanzienlijk minder aan materialen en werkuren dan een woning met dezelfde oppervlakte maar met veel hoekjes en kantjes.

2. Spreid de werken

De kosten voor elektriciteitvoorzieningen stel je best niet uit: latere aanpassingen vergen veel extra werk, geld en tijd. Waarmee je wel kan wachten is bijvoorbeeld de plaatsing van een sierkachel of sierhaard – voorzie wel al het rookkanaal – en de inrichting van de tweede badkamer. Ook de inrichting van de logeerkamer is meestal niet meteen nodig. Laat wel al de stopcontacten en schakelaars plaatsen, zodat je de kamer kan gebruiken als bergruimte.

3. Bespaar op de afwerking

Beknibbel nooit op de prijs of de kwaliteit van de ruwbouwmaterialen. Die vormen de basis van je huis. Waarop je wel flink kan besparen, is op de afwerking. Kies bijvoorbeeld keramische tegels in plaats van natuursteen, en laminaat of samengesteld parket in plaats van massief parket. Op vloerbekleding zit al gauw 10 à 20 euro verschil per vierkante meter. Op een gemiddelde woning betekent dit een meerprijs van 1.500 à 3.000 euro. Ook de prijzen van binnenschrijnwerk lopen sterk uiteen. Een standaard deur uit mdf kost ongeveer 150 à 200 euro per stuk. Voor een gelakte deur betaal je al gauw het dubbel. Vermenigvuldig dat verschil met het aantal deuren dat je nodig hebt en je spreekt opnieuw over een meerprijs van enkele duizenden euro’s.

4. Steek ook zelf de handen uit de mouwen

Je kunt ook geld besparen door zelf de handen uit de mouwen te steken en/of vrienden en familie op te trommelen om je te helpen. Een hellend dak isoleren bijvoorbeeld is niet moeilijk, zolang je dit nauwkeurig doet en de plaatsingsregels respecteert. Ook het voorbereidend werk voor het pleisteren kan je zelf doen. Werken die gevaarlijk zijn, zoals dakwerken, laat je altijd uitvoeren door ervaren vaklui. Waag je ook nooit zomaar aan het metselen van dragende structuren, of aan het verwerken van dure materialen zoals natuursteen.

5. Kies voor het economisch optimum

Wie kostenoptimaal bouwt, maakt voor alle onderdelen van de ruwbouw en voor alle ingezette technieken een afweging tussen de kosten en de baten. Op dat vlak is een BEN-woning de optimale keuze. Want om aan de voorwaarden voor een BEN-woning te voldoen (zie www.IedereenBEN.be > Wat is BEN? > 6 voorwaarden) volstaan een zeer goede thermische isolatie, een behoorlijke luchtdichtheid, en slimme – maar betaalbare – technieken voor verwarming en ventilatie.

Wat is BEN?

BEN staat voor Bijna-EnergieNeutraal. Het is de norm voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen vanaf 2021. Met een E-peil van max. 30 is een BEN-woning een woning die weinig energie verbruikt voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De weinige energie die nog nodig is, haalt een BEN-woning hoofdzakelijk uit groene energiebronnen.

Hoe begininvestering laag houden?

Wil je je begininvestering zo laag mogelijk houden? Bouw compact en eenvoudig, faseer de werken, zoek goedkopere alternatieven voor de inrichting en de afwerking, steek zelf de handen uit de mouwen, en bovenal: kies ook voor de ruwbouw en de technieken het ‘economisch optimum’ – de oplossing met de beste kosten-batenverhouding.

Meer weten over BEN-bouwen?

Wil je precies weten wat BEN-bouwen is en waarop je moet letten om aan de BEN-eisen te voldoen? Surf dan naar www.IedereenBEN.be. Op deze website loodst coach BEN kandidaat-bouwers doorheen de 6 stappen die moeten worden genomen om een woning BEN te maken. Van ‘dak en vloer’, over ‘buitenmuren’, ‘glas, ramen en deuren’, ‘ventilatie’ en ‘verwarming en hernieuwbare energie’ tot ‘luchtdichting’. Bij elk van die stappen wordt op een overzichtelijke manier informatie gegeven over de wettelijke vereisten, mogelijke oplossingen, verdelers, financieringstips…

De kenmerken van een BEN-raam

In een BEN-woning mag de Uw-waarde van ramen maximaal 1,50 W/m²K bedragen. Deze Uw-waarde duidt het globale warmteverlies aan van het glas en het raamprofiel. Beide elementen zijn bepalend voor de energiezuinigheid van je woning. Want zelfs als je kiest voor kwalitatieve hoogrendementsbeglazing met een erg lage Ug-waarde, kan de globale Uw-waarde van een raam ondermaats zijn, omdat de kwaliteit van het schrijnwerk niet voldoet.

Hoogisolerende en luchtdicht ingebouwde PVC-ramen bieden hier soelaas. Dankzij hun superieure energieprestaties kunnen Uw-waarden tot 0,65 W/m²K worden gehaald.

BEN bouwen met behulp van ThermoFibra ramen

De ramen van Deceuninck kunnen uitstekende isolatieprestaties voorleggen. Dat is te danken aan de innoverende ThermoFibra-technologie, die nieuwe en traditionele technologieën laat samenvloeien in de zoektocht naar meer doeltreffendheid zónder de esthetiek onderuit te halen. Door onder meer gebruik te maken van continue glasvezels en thermische versterkingen van staalkabels in PVC hardschuim wordt er geïsoleerd binnen het systeem zelf.

Ontdek onze ramen & deuren

Premium:
Superisolerende pvc-ramen

Zendow premium kozijnen

Overtreffen de eisen voor lage energiewoningen. Zeer slanke en elegante profielen. Toch stevig genoeg voor alle soorten glas.

 • Energieprestaties: superieure prestaties tot Uw = 0,65 W/m²K
 • Zeer slanke raamprofielen
 • Geschikt voor driedubbel glas tot 54 mm

Standaard
Hoogisolerende PVC-ramen

Klassieke kozijnen

Voldoen aan de strengste normen voor isolatie. Verkrijgbaar in alle afwerkingen en kleuren.

  • Zeer goede prestaties tot Uw 0,73 W/m²K.
 • Slanke raamprofielen
 • Geschikt voor alle soorten dubbel glas tot 42mm.

Autentica Romantic:
Pvc ramen met sierlijsten

Kunststof kozijn Romantic

Pvc ramen met een exclusief en karakteristiek uiterlijk bovenop het beste resultaat voor uw energieprestatie.

 • Uitstekende isolatie, dezelfde energieprestaties als de Zendow#neo en Zendow ramen en deuren.

Deuren
in pvc

PVC deuren

Onze pvc deuren zien er prachtig uit, bieden een uitstekende isolatie en zijn ook naar wens personaliseerbaar.

 • Energiebesparend
 • Inbraakwerend
 • Puur comfort

Op zoek naar ramen die het onderste uit de kan halen en je BEN-woning naar een hoger niveau tillen? Bij Deceuninck ben je aan het juiste adres. Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers!

Laat je inspireren met onze ramen- & deurenconfigurator