Vraag een gratis offerte

Ramen

Ramen vervangen: Wanneer is het tijd?

clock min. reading time

Ramen zijn een essentieel onderdeel van ieder huis. Ze bieden niet alleen een natuurlijke lichtinval, maar ze dragen ook bij aan de algehele uitstraling en energie-efficiëntie van je woning. Na verloop van tijd is het nodig om je oude ramen te vervangen voor nieuwe ramen, maar wanneer is dit en wat zijn de voordelen hiervan?

Wanneer moet je ramen vervangen?

Het is belangrijk om te begrijpen wanneer het tijd is om je huidige ramen te vervangen. Allereerst, let op tekenen van slijtage zoals condensatie tussen de ruiten, tocht, geluidsoverlast van buitenaf en zichtbare schade zoals scheuren of rot. Als je deze problemen opmerkt, is het hoogstwaarschijnlijk tijd om actie te ondernemen.

Daarnaast speelt de leeftijd van je ramen een rol. De meeste ramen hebben een levensduur van ongeveer 20-25 jaar, afhankelijk van het materiaal en de kwaliteit. Als je ramen ouder zijn dan deze leeftijd, kan het raadzaam zijn om na te denken over vervanging, zelfs als er geen directe zichtbare problemen zijn.

Wat zijn de voordelen van je oude ramen vervangen?

Het vervangen van ramen biedt tal van voordelen. Hierbij enkele belangrijke voordelen:

  1. Verbeterde energie-efficiëntie: Nieuwere ramen zijn beter geïsoleerd en voorzien van moderne technologieën zoals dubbele beglazing met gasvulling. Dit resulteert in betere thermische isolatie en kan leiden tot lagere energierekeningen, omdat je huis beter op temperatuur blijft. Wil je graag berekenen hoeveel je bespaart door je ramen te vervangen? Gebruik onze energiecalculator.
  2. Constante temperatuur: Goed geïsoleerde ramen helpen bij het handhaven van een constante binnentemperatuur, waardoor er minder tocht en koude plekken zijn.
  3. Geluidsreductie: Nieuwe ramen verminderen geluidsoverlast van buitenaf.
  4. Verbeterde veiligheid: Nieuwe ramen worden vaak geleverd met verbeterde vergrendelingssystemen en veiligheidsopties, wat de inbraakbeveiliging van je huis kan versterken.
  5. Weinig onderhoud: Nieuwere materialen en technologieën kunnen het onderhoud van ramen verminderen, waardoor je tijd en geld bespaart.
  6. Betere esthetiek: Nieuwe ramen kunnen de uitstraling van je huis aanzienlijk verbeteren. Je kunt kiezen uit verschillende stijlen, kleuren en afwerkingen om beter aan te sluiten bij je persoonlijke smaak en de architectuur van je huis.
  7. Toename van de woningwaarde: Het vervangen van verouderde ramen kan de algehele waarde van je huis verhogen. Potentiële kopers zijn vaak bereid meer te betalen voor een huis met energiezuinige en aantrekkelijke ramen.
  8. Bescherming tegen UV-stralen: Moderne ramen kunnen UV-stralen blokkeren, waardoor je meubels, vloeren en stoffering worden beschermd tegen verkleuring en schade door de zon.
  9. Langere levensduur: Moderne ramen worden vaak gemaakt van duurzame materialen zoals PVC en aluminium. Dit verlengt de levensduur van de ramen en vermindert de noodzaak voor frequente vervanging. Daarnaast zijn de aluminium- en PVC ramen en deuren bij Deceuninck recycleerbaar, waardoor ze ook erg duurzaam zijn.

Hoe lang duurt het vervangen van ramen?

Het vervangen van ramen is een proces dat tijd en vakmanschap vereist. De exacte tijd die nodig is, hangt af van verschillende factoren, waaronder het aantal ramen dat moet worden vervangen en de complexiteit van de installatie. Over het algemeen kan het vervangen van één raam enkele uren duren. Voor een volledig huis met meerdere ramen moet je rekenen op enkele dagen tot een week, afhankelijk van de omvang van het project.

Wat kost ramen vervangen?

De kostprijs van het vervangen van ramen varieert sterk, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het materiaal van de ramen, de grootte van de ramen, het type glas, en de arbeidskosten. Voor een nauwkeurige kostenschatting kun je via onze website een gratis offerte opvragen. Ook kun je een Deceuninck verdeler bij jou in de buurt bezoeken.

Hoe vaak moet je ramen vervangen?

De frequentie van het vervangen van ramen hangt grotendeels af van de kwaliteit van de oorspronkelijke installatie en het materiaal van de ramen. Over het algemeen geldt dat hoogwaardige ramen van PVC of aluminium een levensduur hebben van enkele decennia voordat ze moeten worden vervangen.

Premies en verlaagd btw-tarief voor nieuwe ramen

Het premieaanbod voor renovatiewerken (zoals nieuwe ramen plaatsen) verandert voortdurend. Het is verstandig om vooraf onderzoek te doen voor je een aankoop doet en klop aan bij zowel de gewesten als de gemeenten en energieleveranciers om na te gaan of je aanspraak maakt op een premie. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan hebben we goed nieuws: voor jouw renovatiewerken geldt nog steeds het verlaagde btw-tarief van 6 procent.

Meer informatie over premies

Ramen van Deceuninck

Bij Deceuninck begrijpen we de waarde van hoogwaardige ramen en bieden we verschillende opties op maat aan. Onze aluminium en PVC ramen zijn duurzaam, energie-efficiënt en esthetisch aantrekkelijk. Bovendien kunnen onze ramen worden aangepast aan jouw specifieke behoeften en stijlvoorkeuren.

Als je hoogrendementsbeglazing combineert met super isolerend schrijnwerk, is het in de winter altijd lekker warm in je woning en in de zomer heerlijk koel. Vroeger werd het schrijnwerk rondom ramen gemaakt met gegalvaniseerde stalen versterkingen, maar vandaag maakt Deceuninck ook gebruik van de revolutionaire ThermoFibra-technologie. De kern van het schrijnwerk bestaat dan uit schuim van gerecycleerd PVC en staaldraad of continue structurele glasvezels. Met Elegant ThermoFibra Infinity ramen geniet je daardoor van een nóg betere energieprestatie en nog minder warmteverlies.

Als je moeite hebt met kiezen tussen PVC en aluminium ramen, is er goed nieuws. Bij Deceuninck bieden we de mogelijkheid om beide materialen te combineren. Dit betekent dat je zowel qua vorm als qua kleur een uniforme uitstraling kunt bereiken. Het beste van twee werelden, verenigd in één raam.

Kortom, het vervangen van ramen is een belangrijke investering in je huis. Het is essentieel om op de tekenen van slijtage te letten en de levensduur van je ramen in overweging te nemen. Deceuninck biedt hoogwaardige, op maat gemaakte ramen in zowel PVC als aluminium. Onze experts staan klaar om je te helpen met het berekenen van de kostprijs en bij de installatie. Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan bij een Deceuninck-verdeler bij jou in de buurt.

Laat je inspireren met onze ramen- & deurenconfigurator