Vraag een gratis offerte

Ramen

Hooikoorts? Een goede ventilatie helpt!

clock min. reading time

Tranende ogen? Hevige niesbuien? Jeukende en geïrriteerde huid? Geen twijfel mogelijk: het hooikoortsseizoen is in het land en nadert stilaan zijn hoogtepunt. Voor mensen met allergie zijn het lastige dagen. Met een goede ventilatie kun je nochtans de hooikoortsklachten sterk verminderen.

Hooikoorts: een sterk groeiende allergie

Steeds meer mensen in België ondervinden last van hooikoortsallergie. Ongeveer een kwart van de bevolking is hier gevoelig aan. Vooral jongere mensen tussen 10 en 40 jaar oud worden het zwaarst getroffen. Eenmaal de leeftijd van 50 jaar gepasseerd, neemt de allergie sneller af.

Hooikoorts is een verzamelnaam voor allergische reacties op het stuifmeel en de pollen van planten, grassen en bomen. Het afweersysteem van het lichaam gaat overdreven reageren op de prikkels van het stuifmeel, wat leidt tot tranende ogen, niesbuien of huidirritatie. Hooikoorts komt dus vooral voor wanneer planten en bomen in bloei staan, met name tijdens de lente- en zomermaanden.

Hooikoorts: wat is de beste remedie?

Tegen hooikoorts bestaan verschillende geneesmiddelen. Anti-allergiepillen en verstuivers zorgen voor een verlichting van de hevigste klachten. Maar je kunt hooikoorts ook preventief bestrijden. Met een goede ventilatie van je woning zet je al meteen een belangrijke stap.

Door je huis regelmatig te ventileren, wordt de vervuilde lucht uit je woning verdreven en vervangen door verse lucht. Ventileren kan zowel natuurlijk als mechanisch. Een natuurlijke ventilatie ontstaat door het regelmatig openen van ramen en deuren. Op zich is hier niks mis mee, maar voor hooikoortspatiënten is het niet meteen de meest ideale oplossing aangezien de pollen ongestoord de woning binnen kunnen.

Ventilatie biedt hier een passend antwoord. De ventilatiesystemen  filteren pollen en stuifmeel die via de verse lucht worden aangevoerd. Ook andere allergenen zoals de huisstofmijt raken niet door het ventilatierooster. Mensen met allergie ademen op die manier volledig zuivere lucht in en ondervinden veel minder last van hooikoorts of andere klachten.

Als je bovendien over sterk isolerende ramen beschikt, kun je die gezonde, zuivere lucht gemakkelijker in je woning houden. Bovendien zorgt isolatieglas dat de warmte tijdens zomermaanden minder gemakkelijk binnen komt. Vooral de nieuwe types hoogrendementsglas HR+ en HR++ vormen hier een meerwaarde.