Vraag een gratis offerte

Ramen

Alles wat je moet weten over de CE-markering voor ramen

clock min. reading time

Sinds 2010 moeten afgewerkte ramen en deuren voorzien zijn van een CE-markering opgelegd door de Europese Unie (EU). De CE-markering op afgewerkte PVC ramen en deuren is een bewijs dat ze gefabriceerd werden in overeenstemming met de Europese richtlijn 89/106/EEG, ook wel bouwproductenrichtlijn genoemd. Maar wat betekent dat nu concreet? Lees snel verder!

Conform de Europese regelgeving

De CE-markering is een productlabel met verplichte informatie over essentiële productkenmerken om het product binnen Europa in de handel te mogen brengen. Die productkenmerken moeten voldoen aan geharmoniseerde beproevingsmethoden en declaratievoorschriften en -prestaties. Niet alleen ramen en deuren zijn verplicht voorzien van een CE-label, ook bij speelgoed en tal van andere consumentenartikelen is dat het geval.

Zie jij het verschil tussen pvc en aluminium ramen?

CE-markering: wat zijn de standaarden?

Om de CE-markering in de wacht te slepen, moeten ramen en deuren conform de norm NBN EN 14351-1 + A1 (2010) zijn. Daarvoor is een intern kwaliteitssysteem nodig en dient het prototype van een raamset getest te worden door een erkend geaccrediteerd labo. De CE-markering houdt onder meer in dat je PVC ramen en deuren voldoen aan prestatiewaarden op het vlak van:

  • weerstand tegen windbelasting
  • waterdichtheid
  • luchtdichtheid
  • akoestische en thermische performantie
  • veiligheid

Alle raamfabrikanten zijn verplicht hun productieproces continu te monitoren aan de hand van een productiecontrolesysteem of FPC (Factory Production Control). Het FPC bestaat uit gedocumenteerde procedures, regelmatige controles en proeven.

Deceuninck: altijd een stap voor

Deceuninck staat als ISO 9001 en 14001 gecertificeerd bedrijf voor kwaliteit. Elke dag worden door de experts van het interne Deceuninck-labo kwaliteitscontroles uitgevoerd. Dit zowel op de grondstoffen als op de profielen. De eigenschappen van grondstoffen, geëxtrudeerde profielen en afgewerkte raam- en deursystemen worden er volgens de strengst gangbare Europese normen zorgvuldig getest. Zo nemen we regelmatig stalen van de profielen en verifiëren we dimensie, kleur, thermische stabiliteit, krimp, slagvastheid en hoeklassterkte.

Afgewerkte ramen en deuren worden vervolgens getest op hun luchtdoorlaatbaarheid, windweerstand en waterdichtheid. Die strenge interne controles waarborgen de uitzonderlijke kwaliteit van de Deceuninck profielen. Maar er is meer. Naast de interne controles voorziet Deceuninck ook tal van externe controles. Zo zijn er bijvoorbeeld heel wat goedkeuringen van diverse instanties, waaronder die van de Belgische Unie voor de technische goedkeuring in de bouw of het BUtgb.

Ten slotte controleert het onafhankelijke kwaliteitscertificatenbureau Kiwa onze Partners op het vlak van fabricatie en plaatsing. Samen met andere professionele partijen werd hiertoe een integraal kwaliteitslabel ontwikkeld: Het Sector Specifiek Kwaliteitslabel. Dit onafhankelijke label biedt zowel qua fabricatie (SSK 1001) als qua plaatsing (SSK 1002) de zekerheid dat naast de fabricatie ook de uiteindelijke plaatsing van ramen en deuren vakkundig gebeurt.Koop jij ook het liefst PVC ramen of deuren die de lat hoger leggen? Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers! Meer informatie nodig? Vraag een gratis brochure aan!

Laat je inspireren met onze ramen- & deurenconfigurator