Vraag een gratis offerte

Premies

Waarom je volgens de vastgoedindex beter in een dreef woont

clock min. reading time

Plannen om je woning te verkopen of om te investeren in vastgoed met meerwaardepotentieel? Dan is het zaak om de juiste richtprijs in te schatten. Daarvoor kun je een beroep doen op een professionele schatter, maar het loont ook om zelf inzicht te verwerven in de doorslaggevende criteria. De vastgoedindex die ontwikkeld werd aan de KU Leuven toont aan dat naast bereikbaarheid, grootte en leeftijd van de woning nog andere elementen meespelen. Ontdek ze hier!

Welke factoren zijn prijsbepalend?

Terwijl de ene persoon graag in een herenhuis in de stad woont, verkiest de andere een alleenstaande woning met grote tuin. De waarde van een woning is dus relatief, al zijn er toch verschillende criteria die als prijsbepalend beschouwd worden. Zo drijven volgende pluspunten de verkoopsom van vastgoed de hoogte in:

  • Grootte: hoe ruimer de woning, hoe meer ze waard wordt. En dat geldt niet alleen voor de woning zelf, maar ook voor de tuin en de garage.
  • Leeftijd en duurzaamheid: van een gerenoveerde historische woning tot state-of-the-art nieuwbouw, ze gaan beide vlot van de hand. Zeker als het gaat om duurzame, goed geïsoleerde panden.
  • Ligging en bereikbaarheid: locatie is alles, wordt wel eens gezegd. En inderdaad: een blik op de kaart toont grote regionale verschillen aan. Groene gemeentes in de nabijheid van grote steden scoren bijvoorbeeld bijzonder goed. Niemand staat graag in de file, dus bereikbaarheid is vandaag een onmiskenbare meerwaarde.

Vastgoedindex: liever een dreef dan een steenweg

Ook op het eerste gezicht bijkomstige kenmerken hebben een invloed op de prijs. Dat blijkt uit de vastgoedindex die ontwikkeld werd aan de KU Leuven en de woningprijzen onder de loep nam. Zo zijn woningen aan dreven gemiddeld 8 procent duurder dan vergelijkbare woningen aan steenwegen. Woningen aan lanen zijn 5 procent duurder dan vergelijkbare woningen aan steenwegen.

Tip: Waar je ook gaat wonen, met hoogisolerende ramen en deuren haal je sowieso het maximum uit je woonbudget. Bovendien zijn mensen nog altijd bereid om meer te betalen voor een degelijke, goed geïsoleerde en energiezuinige woning. Kortom: wie meer investeert, krijgt meer!

Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers! Meer informatie nodig?

Laat je inspireren met onze ramen- & deurenconfigurator