Vraag een gratis offerte

Premies

Vlaanderen hervormt energiepremies in 2017

clock min. reading time

De Vlaamse energiepremies worden grondig hervormd. Timing: 2017. De wijzigingen die de Vlaamse regering wil doorvoeren, zijn niet min. Zo komt er wellicht een voucher voor totaalrenovaties en worden premies binnenkort gekoppeld aan bepaalde kwaliteitsvereisten. Goed nieuws: er is geen enkele premie die verdwijnt. Ontdek hier de belangrijkste veranderingen die volgend jaar op het programma staan. 

2016: status quo

Wil je nog gauw enkele veranderingen aan je woning doorvoeren vóór de kwaliteitseisen strenger worden? Dan kun je maar beter haast maken. Vanaf januari 2017 gaat het huidige beleid namelijk op de schop. Vóór die datum verandert er weinig tot niks.

Eenvoudiger premiestelsel in 2017

De grote beweegreden achter de hervorming? Vereenvoudiging. Waar mogelijk worden verschillende premiebedragen voor gelijksoortige ingrepen herleid tot één bedrag. Daarnaast legt de Vlaamse regering bijkomende voorwaarden op aan kandidaat-renoveerders.

De precieze details in verband met de individuele premies voor bestaande woningen vanaf 2017 vind je op de site renovatie2020.

Vouchers voor totaalrenovaties

Nieuw vanaf 2017 zijn de vouchers die je kunt aanvragen voor totaalrenovaties. Dat zijn renovaties waarbij je in een periode van vijf jaar minimum drie van deze werken uitvoert:

  • Isolatie van dak en zoldervloer, met een minimumoppervlakte van 30 m²
  • Isolatie van de muren, met een minimumoppervlakte van 30 m²
  • Isolatie van vloeren en plafonds, met een minimum van 30 m²
  • Vervangen van ramen en schrijnwerk, met een minimum van 5 m²
  • Warmtepompen plaatsen
  • Zonneboiler installeren
  • Ventilatiesysteem installeren

Het precieze bedrag van deze bonus hangt af van het aantal werken dat je uitvoert en varieert tussen de 1.250 en de 4.250 euro. Tegelijk met de bonus komen er wel enkele kwaliteitsvereisten. Die gelden onder meer voor muurisolatie, warmtepompen en zoneboilers.

Opgelet: het gaat hier om een uitvoeringsbesluit, dat sowieso nog voorgelegd wordt aan een aantal adviesraden.

Je woning renoveren met nieuwe ramen en deuren? Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers! Of vraag een gratis brochure aan voor meer informatie.