Vraag een gratis offerte

Premies

Nieuwe energiepremies voor je woning in de maak

clock min. reading time

Annemie Turtelboom, Vlaams minister van Energie, voert enkele maatregelen in om het energiepeil van bestaande woningen te verlagen. Nieuwe energiepremies zijn een cruciaal onderdeel van dat plan. Op 1 november 2015 trad er onder andere een nieuwe renovatiepremie in werking. Vanaf dan zal de eigenaar van een huis twee aanvragen moeten indienen. Daarnaast wordt ook de renovatiepremie vernieuwd.

Steunmechanismen voor hernieuwbare energie hervormen

Annemie Turtelboom wil het energiepeil van bestaande woningen doen dalen. Hoe wil ze dat doen? Door het aantal premies te verminderen, paradoxaal genoeg. Dat geldt voornamelijk voor dakisolatie en hoogrendementsglas. Volgens minister Turtelboom moeten premies de eigenaar aanzetten om een energiebesparende investering te treffen. Maar als de premie jarenlang wordt behouden, heeft de eigenaar van een bepaalde woning geen reden om zijn beslissing te versnellen. Een afbouwscenario voor een premie zal er daarentegen voor zorgen dat de eigenaar daadwerkelijk de stap zet om te investeren in energiebesparing.

Bovendien wil Annemie Turtelboom dat de steun voor zonnepanelen, windmolens en andere groene energie in de toekomst anders verloopt. De minister wil particulieren en bedrijven ondersteunen op het moment dat ze een installatie plaatsen en niet betalen voor de geproduceerde energie jaren nadien.

Het is dus aan te raden om nu nog energiezuinige maatregelen te treffen. Heb je nog enkel glas of verouderd dubbel glas in je woning? Investeer dan in hoogrendementsglas. Hetzelfde geldt voor je buitenschrijnwerk. Oude deuren en ramen vervang je het best door nieuwe profielen die beter isoleren en sterker zijn.

De vernieuwde renovatiepremie

Bij de nieuwe renovatiepremie raakt de Vlaamse regering niet aan de basisvoorwaarden om als gezin gebruik te mogen maken van een renovatiepremie. Om in aanmerking te komen moet je woning nog altijd minstens 25 jaar oud zijn en bovendien mag je inkomen bepaalde grenzen niet overschrijden. Zo mogen samenwonenden of gehuwden samen niet meer dan 58.050 euro verdienen, te verhogen met 3.260 euro per kind. Ben je alleenstaand zonder kinderen? Dan mag je niet meer dan 40.640 euro per jaar verdienen om aanspraak te maken op de renovatiepremie.

Vanaf 1 november zijn de renovatiewerken die in aanmerking komen in vier groepen worden verdeeld in plaats van zes:

  • structurele elementen van de woning (funderingen, muren, trappen en draagvloeren)
  • dakwerken (dakbedekking, goten en afvoer)
  • werken aan het buitenschrijnwerk (ramen en buitendeuren)
  • technische installaties (gas, centrale verwarming, elektriciteit en sanitair)

Wat verandert er nog? Dat kun je hier terugvinden!