Vraag een gratis offerte

Premies

Lenen duurder door weggevallen woonbonus: wat nu?

clock min. reading time

De populaire woonbonus is niet meer. Of toch niet meer in de vorm van een hypothecaire aftrek, zoals we die tot vorig jaar nog kenden. Sinds 1 januari 2015 is de woonbonus namelijk omgevormd van een fiscaal voordeel tot een belastingvermindering. Al wie na Nieuwjaar een lening heeft afgesloten, leent een stuk minder voordelig. Volgens experts is lenen over twintig jaar na de hervorming tot 40.000 euro duurder. Ontdek hier hoe je toch nog het maximum uit je woonbudget haalt!

Hervorming woonbonus = duurdere eindafrekening

De hervorming van de woonbonus is er gekomen uit budgettaire overwegingen. De Vlaamse overheid moet sinds dit jaar minder diep in de buidel tasten, waardoor jouw aandeel logischerwijs de hoogte ingaat. Volgens becijferingen van De Standaard en ING zou de nieuwe woonbonus een lening over twintig jaar maar liefst 40.000 euro of 170 euro per maand duurder maken.

Bij leningen over dertig jaar loopt dat bedrag zelfs op tot 66.000 euro of 280 euro per maand. Heb je vóór januari een woonkrediet afgesloten en val je dus nog binnen het oude systeem? Ook dan wordt lenen (iets) duurder. De bedragen van de woonbonus worden namelijk niet meer geïndexeerd. Het verschil zou om en bij de 14.000 euro of 60 euro per maand bedragen.

Een bevoegdheid van de gewesten

De invulling van de woonbonus is sinds januari geen federale maar een gewestelijke bevoegdheid. Hoeveel je extra meer zult betalen, hangt dus af van waar je woont. Wie in Brussel een huis heeft gekocht, zit alleszins nog even goed. Daar blijft de oude regeling behouden tot minstens 2017.

Ook zó kan je voordelig (ver)bouwen en renoveren

Gelukkig kun je ook op andere manieren de kosten van je nieuwbouw of renovatie drukken. Denk maar aan fiscale stimuli en premies, die allerlei energiezuinige maatregelen aanmoedigen. Een aanrader is alvast de combipremie voor wie tegelijk zijn muren isoleert en de ramen vervangt door hoogrendementsglas.

Wil je ook graag besparen dankzij hoogisolerende ramen en deuren? Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers! Meer informatie nodig? Vraag een gratis brochure aan!