Vraag een gratis offerte

Premies

Goedkope leningen en lage btw moeten nieuwbouw of verbouwingen stimuleren

clock min. reading time

Goed nieuws voor wie rondloopt met bouw- of renovatieplannen. Door de lage rente blijft het heel goedkoop om een hypothecaire lening af te sluiten. Renovatiewerken aan woningen van 5 jaar of ouder zijn slechts onderworpen aan 6% btw.

Lage rente leidt tot goedkope woonlening

Ook in 2015 blijft de rente verder dalen. Nefast voor de opbrengst van ons spaargeld, maar wel goed nieuws voor mensen die een huis willen bouwen. Door de lage rente blijft het immers heel goedkoop om een hypothecaire lening af te sluiten. Ook het renoveren van een woning blijft zeer interessant. Tot het einde van 2015 worden alle renovatiewerken onderworpen aan het verlaagde btw-tarief van 6% (in plaats van 21%). Deze lagere btw geldt wel alleen bij verbouwingen aan huizen die ouder zijn dan 5 jaar. Deze grens stijgt zelfs naar 10 jaar vanaf 1 januari 2016.

De huidige trend inspireerde de Confederatie Bouw zelfs om een heuse reclamecampagne te lanceren. Onder de titel “Profiteer nog van de lage rente en de lagere btw in 2015!” wil de organisatie particulieren stimuleren om ook dit jaar hun plannen voor een nieuwbouw of verbouwingen te realiseren.

Lage rente overvleugelt woonbonus

Dat het de moeite loont om je bouwplannen nu te realiseren, blijkt ook uit cijferstudies van ERA. Door de lage rente en kleine loonstijgingen daalde de maandelijkse woonlast naar 38%. Vorig jaar was dit nog 43%. Op jaarbasis betekent dit een besparing van 1.584 euro, wat voor een lening op 20 jaar 32.000 euro oplevert. Een immens verschil met de verlaagde woonbonus, die realistisch slechts 8.000 tot 12.000 euro opbrengt. Bovendien vormen de dalende energiekosten nog een extra pluspunt.

Investeren in vastgoed: lonend?

De conclusie is duidelijk: door goedkope leningen en lage btw-tarieven blijft 2015 een topjaar voor wie wil bouwen of renoveren. Investeren in vastgoed lijkt door de lage rente dan weer minder interessant, tenzij je opteert voor aandelen van bedrijven die gespecialiseerd zijn in het opkopen en verhuren van onroerend goed.

Wist je dat je ook kunt besparen op je woonbudget dankzij hoogisolerende pvc-ramen? Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers. Liever eerst wat meer informatie? Vraag een gratis brochure aan!