Vraag een gratis offerte

Premies

Energiepremies 2017: wat mag je verwachten?

clock min. reading time

Ben je van plan om te bouwen of renoveren? Dan loont het misschien de moeite om je plannen nog even uit te stellen tot 1 januari 2017. Vanaf dan treedt een nieuw premiesysteem in werking, waarmee je in sommige gevallen flink wat extra voordeel opstrijkt. We geven je graag een overzicht van de belangrijkste energiepremies in 2017.

Nieuw: de totaalrenovatiebonus

In 2017 beloont de overheid je met een bonus van 1250 euro als je binnen de vijf jaar minstens drie van de volgende renovatie-ingrepen uitvoert:

  • Beglazing
  • Vloer
  • Muur
  • Dak
  • Ventilatie
  • Zonneboiler
  • Warmtepomp

Hoe meer items van dit lijstje je afwerkt, hoe hoger de bonus die je krijgt. Als je alle bovenstaande ingrepen uitvoert, geniet je de maximale totaalrenovatiebonus van 4750 euro.

Nieuw: premie voor isolatie van een buitenmuur

Plannen om in 2017 een buitenmuur langs binnen te isoleren? Als je de werken laat begeleiden door een architect of laat uitvoeren door een gecertificeerde aannemer, krijg je een premie van 15 euro per vierkante meter.

Combipremie voor nieuwe ramen en muurisolatie

Als je nog gebruik wilt maken van de combipremie voor nieuwe ramen met hoogrendementsglas en muurisolatie via een aannemer, moet je je haasten. In 2017 wordt de combipremie afgeschaft, tenzij je al een eerste investering deed in 2016 en de eindfactuur van je tweede investering in 2017 valt.

Premie voor hoogrendementsglas

In 2017 daalt de premie voor hoogrendementsglas lichtjes, maar wordt ze wel uitgebreid naar het vervangen van gewoon dubbel glas.

Premie voor vloerisolatie

Aan de premie voor vloerisolatie verandert niets, maar de voorwaarden om ze te krijgen (de isolatiegraad) worden wel strenger.

Premie voor dakisolatie

Ook voor daksisolatie worden de premievoorwaarden strenger. Als je minerale wol gebruikt, moet je daksisolatie in 2017 minimaal 16 centimeter zijn in plaats van 12. Laat je de werken uitvoeren door een aannemer, dan bedraagt de premie 6 euro per vierkante meter. Doe-het-zelvers krijgen een premie van 3 euro per vierkante meter.

Warmtepomppremie

Installeer je in 2017 een warmtepomp? Dan moet die minstens een ‘A+’-label hebben opdat je in aanmerking zou komen voor een warmtepomppremie.

Premie voor een zonneboiler

Voor zonneboilers krijg je nog steeds 550 euro per vierkante meter, met een maximum van 2750 euro. In 2016 bedraagt de premie maximaal 50 procent van de factuur, in 2017 nog slechts 40 procent.

Meer weten over energiepremies in 2017?

Extra informatie over premies vind je op onze blog. Wil je berekenen hoeveel je met nieuwe ramen zou besparen? Gebruik onze handige energiecalculator!