Vraag een gratis offerte

Premies

Eén jaar na de hervorming van de woonbonus: een stand van zaken

clock min. reading time

Herinner jij je nog de heisa van vorig jaar toen de regering aankondigde dat ze de woonbonus wilde herzien? Sindsdien zijn er heel wat zaken veranderd, wat natuurlijk niet zonder effect bleef op de huizenverkoop. Zijn er meer of minder huizen gekocht? Je komt het hier te weten.

De woonbonus: what’s in a name?

Nog even opfrissen wat een woonbonus eigenlijk inhoudt. De woonbonus is het belastingvoordeel voor particulieren die lenen voor de aankoop, bouw of renovatie van een woning. Na 1 januari 2015 werden de gewesten in plaats van de federale regering ervoor bevoegd. Daarnaast ging het in 2014 nog om een rechtstreeks hypothecaire vrijstelling, terwijl vanaf dit jaar de woonbonus een belastingvermindering werd. Het belastingvoordeel is nu voor iedereen gelijk aan 40% en dus niet meer afhankelijk van het inkomen.

Verkoop eind 2014

Aangezien sinds 1 januari 2015 de woonbonus een pak minder voordeel oplevert, vervroegden zoals verwacht heel wat mensen de aankoop van hun woning. Zo konden ze toch nog genieten van de hogere woonbonus in 2014.

Hoe staan we er nu voor?

Aanvankelijk werd er een serieuze inkrimping van de huizenmarkt verwacht, maar dat is niet zo. In januari 2015 werden er in heel het land 2,7% meer woningen verkocht dan vorig jaar. Opvallend is wel dat de Vlaamse vastgoedmarkt het minder goed doet dan de Waalse. In Vlaanderen werden er in januari maar 0,1% meer huizen verkocht, in Wallonië 11%.

Terwijl er in de eerste maand van het jaar nog iets meer huizen werden verkocht, daalde het aantal transacties in februari met 0,9% in Vlaanderen. Dat valt mee, aangezien er eerst werd gedacht dat de hervorming van de woonbonus een daling van 7% zou optekenen. Een terugval van het aantal woningverkopen is er dus niet gekomen.

Wallonië ‘boomt’

Tussen Wallonië en Vlaanderen is er een opmerkelijk groot verschil. In Wallonië is de huizenmarkt een echte ‘booming business’. Daar daalden in februari de verkopen niet, maar stegen ze nog met 10,2%. Dat komt doordat de Waalse regering de woonbonus amper verlaagde. Vandaag compenseert de uitzonderlijk lage rente in Vlaanderen de lagere woonbonus. Iets wat de vastgoedsector zeker ten goede komt!

Ben je van plan om een huis te bouwen of te renoveren? Vind ons assortiment terug in de gratis brochure en bespaar nog meer!