Vraag een gratis offerte

Premies

De R-waarde van isolatie: wat houdt dat precies in?

clock min. reading time

Droom je van een op-en-top energiezuinige woning? Dan is gevelisolatie een must. Warmteverliezen doen zich namelijk niet alleen voor langs het dak, maar ook langs vrijstaande muren en ramen. Dankzij de diverse types isolatie die vandaag op de markt zijn, worden warmteverliezen langs de gevel echter praktisch tot nul herleid. En er is nog goed nieuws: wie zijn gevel isoleert, maakt aanspraak op verschillende premies. Die laten toe om op een bijzonder kostenefficiënte manier de R-waarde van je gevel te verbeteren.

Premies: extra stimulans voor elke (ver)bouwer

We moeten er geen doekjes om winden: degelijke isolatie vergt een zekere investering. Wil je toch het onderste uit de kan halen? Dan brengt het ruime aanbod aan premies soelaas. Denk maar aan de populaire Vlaamse premie voor muurisolatie of de combipremie die gelijktijdige investeringen in muurisolatie en hoogrendementsglas stimuleert. Ontdek op premiezoeker.be op welke premies jij recht hebt.

R-waarde becijfert het warmte-isolerend vermogen

Maar hoe weet je nu of je gevel goed of slecht isoleert? Door de R-waarde te berekenen. Die duidt het warmte-isolerend vermogen of de warmteweerstand van een materiaallaag aan en is een handige maatstaf voor de isolerende prestaties van je gevel. De R-waarde wordt uitgedrukt in m2K/W en bereken je door de materiaaldikte (in meter) te delen door de Lambda-waarde (of warmtegeleidbaarheid), uitgedrukt in W/m.K. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolerende kracht van het materiaal.

Hier alvast een voorbeeld: een isolatiemateriaal van 8 cm dik (= 0,08 m) en een Lambda-waarde (λ-waarde) van 0,030 resulteert in een R-waarde van 2,66 m2K/W (0,08 / 0,030).

Hoge R-waarde is een must

In een kwalitatieve en eigentijdse woning gaat zo weinig mogelijk warmte verloren. Wil jij je energierekening ook het liefst zo laag mogelijk houden? Dan is een totaalaanpak altijd de beste keuze. Om warmteverliezen maximaal uit te sluiten, is dakisolatie namelijk niet voldoende. Ook vloerisolatie, hoogisolerende ramen en deuren én gevelisolatie zijn een must.

Wil je een uitstekende gevelisolatie combineren met een hoogwaardige afwerking? Dan hebben we goed nieuws: de fijne PVC gevelsystemen van Deceuninck zijn perfect compatibel met allerlei isolatiediktes en verkrijgbaar en in allerlei kleuren en stijlen. Bij ons gaan esthetiek en energiezuinigheid dan ook hand in hand.

Interesse? Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers! Meer informatie nodig? Vraag een gratis brochure aan!