Vraag een gratis offerte

Premies

Appartement of huis kopen? Dit is het geschikte moment!

clock min. reading time

De laatste maanden bleven de vastgoedprijzen stabiel. De rente staat bovendien erg laag, wat het voordelig maakt om een huis te kopen. Wacht dus niet te lang, want een rentestijging valt nooit uit te sluiten!

Evenwichtige vastgoedmarkt

De vastgoedmarkt is in België momenteel vrijwel in evenwicht. De prijzen op de Belgische vastgoedmarkt bleven al enkele jaren ongeveer gelijk. Dat heeft verschillende oorzaken. Door de rentedaling zijn woningen betaalbaarder geworden, want gezinnen kunnen meer gaan lenen en de prijzen van woningen stegen niet evenredig met de rentedaling. Uit een studie van de Nationale Bank blijkt trouwens dat de Belgische huizenmarkt amper 3,6% overgewaardeerd is, verwaarloosbaar dus. Dat is goed nieuws, want bij een sterke overwaardering kan de huizenmarkt instorten.

Een andere oorzaak is dat de Nationale Bank haar berekeningsmethode heeft verfijnd. Om de waarde van een woning te bepalen, hield de Nationale Bank al rekening met het inkomen van kopers en de intrestvoeten. Nu wordt dus ook rekening gehouden met het effect van de minder voordelige woonbonus en dat houdt de vastgoedmarkt in bedwang.

: voordelig om een huis te kopen?

Economen verwachten dat de prijsstagnatie nog even zal aanhouden, maar toch wacht je beter niet té lang met je aankoop. Het is namelijk mogelijk dat de rentes volgend jaar zullen stijgen onder invloed van het striktere monetaire beleid van de Europese Centrale Bank.

Speel daarom op veilig en investeer dit jaar nog in je droomwoning! Nu de rente zo laag staat, staat niets nog in je weg om het geschikte huis te kopen!

 

Laat je inspireren met onze ramen- & deurenconfigurator