Vraag een gratis offerte

Premies

6% btw op de renovatie of verbouwing van je woning? Het kán!

clock min. reading time

Een bestaande woning renoveren en voorzien van topisolatie is niet goedkoop. Tenminste, als je het op de korte termijn bekijkt. Op de lange termijn maak je er zelfs winst mee. Je blijft namelijk gespaard van het typische oplapwerk in verouderde huizen én je energierekening daalt sterk. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele premies en fiscale voordelen. Zo is de kans groot dat je in aanmerking komt voor de 6% btw op renovatie. Ontdek het hier!

Verlaagd btw-tarief voor meer duurzaamheid

Vlaanderen wil de woonkwaliteit de komende jaren gevoelig optrekken en focust daarbij op duurzaamheid. Het stelt allerlei premies en andere voordelen ter beschikking die ons in de eerste plaats moeten aanzetten tot energiezuinig (ver)bouwen.  Het is de enige manier om tegemoet te komen aan de Europese richtlijn die bepaalt dat vanaf 2021 alle nieuwe gebouwen bijna-energieneutraal (BEN) moeten zijn.

Voor nieuwbouw gelden vandaag al strenge normen, waardoor nieuwe woningen voorlopig sowieso mooie energieprestaties kunnen voorleggen. Slechter is het gesteld met bestaande (en veelal verouderde) woningen. Om eigenaars ook daar aan te zetten tot maximale energiezuinigheid, heeft de Vlaamse overheid een extra stimulans voorzien: 6% btw op renovatie of verbouwing in de plaats van de gebruikelijke 21%. Inderdaad, een tariefvermindering om ú tegen te zeggen! Ontdek hieronder of je er recht op hebt.

6% btw op renovatie: wat zijn de voorwaarden?

Om recht te hebben op het voordeel van 6% btw op renovatie of verbouwing, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Die hebben enerzijds betrekking op de bestemming en de leeftijd van het gebouw en anderzijds op de aard van de werken. Hier alvast enkele belangrijke regels:

  • Er moet minstens vijf jaar zitten tussen de dag waarop de woning voor het eerst in gebruik werd genomen en de dag dat er voor het eerst btw betaald wordt op de renovatiewerken.
  • De woning mag alleen bestemd zijn voor privégebruik.
  • Om het verschil te maken met nieuwbouw, moeten er bij een totaalrenovatie minimaal een aantal dragende muren behouden worden. Hoeveel hangt af van woning tot woning.
  • Het verlaagde tarief is alleen van toepassing op werken in onroerende staat: bouwen, verbouwen, afwerking, inrichting, herstellingen, onderhoud, …
  • De aannemer mag 6% btw rekenen voor de werkuren én de materialen. Wanneer je de materialen zélf plaatst moet je er wel 21% btw op betalen.
  • De werken moeten worden gefactureerd aan een eindverbruiker (eigenaar of huurder)

Laat je inspireren met onze ramen- & deurenconfigurator

Investeer nu in isolerende ramen en deuren

Goed nieuws: wie zijn oude ramen vervangt door hoogisolerende ramen en deuren en voldoet aan bovenstaande voorwaarden, heeft automatisch recht op het btw-tarief van 6%.  Hiervoor dien je alleen een renovatieattest in te vullen dat je bezorgd wordt door een van onze verdelers. Interesse? Vraag snel een prijsofferte of een gratis brochure aan!