Vraag een gratis offerte

Gevel

Je gevel schilderen: wat zijn de voorschriften?

clock min. reading time

Droom je ervan om je gevel te schilderen en in een nieuw kleedje te steken? Dan doe je er goed aan om vóór de werken de nodige informatie in te winnen. Want veranderingen aan de gevel zijn in onze contreien streng gereglementeerd. Vermijd onaangename verrassingen en ontdek hier alvast met welke zaken je zoal rekening moet houden.

Vergunning nodig?

Hoe mooi je de nieuwe kleur van je gevel ook vindt, de kans bestaat dat je buren daar heel anders over denken. Sterker nog: als je geen bouwvergunning aangevraagd hebt, kan je buurman je nieuwe gevel aanvechten. Zit je dan voor álle schilderwerken met een hoop papierwerk opgescheept? Gelukkig niet. De voorwaarden verschillen van gewest tot gewest.

Vlaanderen: vrijstelling voor zij- en achtergevels

Besluit je om je voorgevel in een nieuwe kleur te schilderen? Dan heb je daar in Vlaanderen sowieso een bouwvergunning voor nodig. Die regel geldt namelijk voor alle werken die de aanblik van je gevel veranderen. Alleen werken aan zijgevels, achtergevels en daken zijn vrijgesteld van een vergunning. Je achtergevel een nieuwe kleur geven of de ramen en rolluiken van je achtergevel vervangen? Geen papierwerk nodig!

Brussel en Wallonië: alleen vergunning voor zichtbare veranderingen

De regelgeving in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in Wallonië ligt in dezelfde lijn als die van Vlaanderen. Ook hier is telkens een vergunning nodig voor zichtbare veranderingen die het straatbeeld wijzigen. Wie zijn gevel herschildert in dezelfde kleur of in een soortgelijke tint, hoeft dus geen vergunning aan te vragen.

Tip: pvc-ramen en -deuren zijn onmisbaar in een kwalitatieve en goed geïsoleerde gevel. Interesse? Vraag een prijsofferte aan of ga langs bij een van onze verdelers! Meer informatie nodig? Vraag een gratis brochure aan!

Foto via: cottagelife.com

Laat je inspireren met onze ramen- & deurenconfigurator