Vraag een gratis offerte

Actualiteit

Deceuninck verviervoudigt PVC-recyclagecapaciteit tot 45.000 ton per jaar

clock min. reading time

Deceuninck Groep kondigt trots aan dat het een nieuwe recyclagefabriek in gebruik genomen heeft op zijn recyclage en compounding site in Diksmuide (BE). De gloednieuwe recyclagelijn zal Deceuninck toelaten op termijn tot 45.000 ton PVC per jaar te recycleren. Het te recycleren materiaal zal afkomstig zijn van de collectie van postindustrieel afval (eigen productie-afval en snijresten van onze klanten) alsook van de enorme hoeveelheid PVC-ramen van de eerste generatie die inmiddels 30 à 40 jaar oud zijn en die in de komende jaren geleidelijk aan vervangen zullen worden.

Met deze investering bevestigt Deceuninck zijn geloof in PVC als een duurzaam en toekomstgericht materiaal voor de bouwsector. Dankzij de lage thermische geleiding van PVC hebben PVC raamprofielen een drie keer hogere thermische isolatie-efficiëntie dan aluminium raamprofielen1. Daarenboven is het energieverbruik en de CO2-uitstoot van PVC ramen gedurende hun volledige levensduur evenals bij hun productie en recyclage minder dan de helft van deze van hun aluminium tegenhangers.2 Dankzij de hoge recycleerbaarheid van PVC kan het bijna eindeloos gerecycleerd en hergebruikt worden zonder kwaliteitsverlies. Daarnaast spaart elke kilogram gerecycleerd PVC volgens schattingen van VinylPlus (https://vinylplus.eu/) 2 kilogram CO2 uit. Tenslotte zal de recyclagefabriek van Deceuninck jaarlijks meer dan 2 miljoen ramen behoeden voor de stortplaats of verbranding.

De meest recente technologie vervat in de installatie stelt Deceuninck in staat PVC-profielen in alle kleuren en diverse samenstellingen te recycleren, inclusief profielen die glasvezel bevatten. Tijdens het recyclage proces worden alle onzuiverheden verwijderd en wordt de PVC vermalen en gesorteerd. Na granulatie wordt het gerecycleerd materiaal, dat een perfect alternatief vormt voor nieuw materiaal, gebruikt voor de extrusie van nieuwe PVC-raamprofielen.

pvc-recyclage.png     recyclage-pvc.png

Francis Van Eeckhout, CEO: Deze investering onderstreept de ecologische ambities van zowel Deceuninck als onze klanten. Het stijgend gebruik van gerecycleerd materiaal zal de ecologische voetafdruk van onze producten en onze productieprocessen verder verminderen. Bovendien zal het onze afhankelijkheid van nieuwe grondstof verminderen en de negatieve effecten van schommelende grondstoffenprijzen in zekere mate reduceren.

1 Source: https://vinylplus.eu/recycling/a-smart-material/sustainable-recyclable
2 Bron: Baldasano study, vinylplus.be